Raad Buitenlandse Zaken (Handel), 22 mei 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2018, 15:30.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken (Handel) van 22 mei 2018

Voornaamste resultaten

Betrekkingen met belangrijke handelspartners

Wij hebben vandaag een aantal belangrijke vrijhandels­onderhandelingen besproken. Onze gevulde agenda toont aan hoe belangrijk het mondiale handelsverkeer voor de EU is. Het is absoluut cruciaal om met onze partners een open, constructieve dialoog te voeren. Vrijhandel is een essentieel instrument om tot mondiale groei te komen, nieuwe economische kansen te scheppen en de strategische samenwerking op te voeren.

Emil Karanikolov, Minister van Economische Zaken van Bulgarije

Infographic - EU trade with Australia and New Zealand

The value of EU's trade with Australia and New Zealand Zie volledige infographic

Australië en Nieuw-Zeeland

De Raad heeft de Commissie toestemming gegeven om handels­besprekingen aan te knopen met Australië en Nieuw-Zeeland. De ministers hebben onderhandelingsrichtsnoeren vastgelegd voor de beide onderhandelingen.

De handelsovereenkomsten met beide landen moeten in de eerste plaats bestaande handelsbelemmeringen verder wegnemen, douanerechten op goederen afschaffen, en een betere toegang tot diensten en overheidsopdrachten in Australië en Nieuw-Zeeland bieden.

Raad geeft groen licht voor handelsbesprekingen met Australië en Nieuw-Zeeland (persmededeling, 22/05/2018)

Japan en Singapore

De Raad wisselde van gedachten over de vrijhandelsakkoorden met Japan en Singapore en over een investerings­beschermings­overeenkomst met Singapore op basis van de door de Commissie op 18 april 2018 aangenomen voorstellen.

De ministers benadrukten het economische en strategische belang van de akkoorden met de beide partners en pleitten ervoor de intensieve werkzaamheden met het oog op de ondertekening en sluiting ervan voort te zetten. Doel is de twee vrijhandels­akkoorden in de loop van 2019 uit te voeren.

De Commissie gaf de Raad ook toelichting bij de vorderingen met andere lopende handelsbesprekingen, met name met Mexico, Mercosur, Chili en Vietnam.

Tijdens de lunch bespraken de ministers de recente ontwikkelingen in de handelsbetrekkingen van de EU met de Verenigde Staten.

Nieuwe structuur van handelsovereenkomsten

De Raad nam conclusies aan over de onderhandelingen over en de sluiting van handelsovereenkomsten van de EU. De conclusies bevatten de voornaamste beginselen van de nieuwe aanpak van de Raad voor handelsbesprekingen.

De conclusies gaan met name dieper in op het voornemen van de Commissie om de bepalingen inzake investeringen enerzijds en de overige handelsbepalingen anderzijds op te splitsen in afzonderlijke overeenkomsten, en op de rol van de Raad in handelsbesprekingen.

Raad keurt nieuwe aanpak voor onderhandelingen over en sluiting van EU-handelsovereenkomsten goed (persmededeling, 22/05/2018)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3618

Brussel

22 mei 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken, 22 mei 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 22 mei 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting


1.

Relevante EU dossiers