Nieuw EU-lobbyistenregister: "Mensen hebben het recht om transparantie te verwachten" - EU monitor

EU monitor
Vrijdag 14 augustus 2020
kalender

Nieuw EU-lobbyistenregister: "Mensen hebben het recht om transparantie te verwachten"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2018.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:01:32)

Het Parlement voert gesprekken met de Commissie en de Raad om het EU-transparantieregister bij te werken, zodat het gemakkelijker wordt om erachter te komen wie er lobbyt bij de EU.

De onderhandelingen tussen de drie instellingen begonnen in april 2018 en beogen de oprichting van een verplicht register dat zowel de Raad als de Commissie en het Parlement omvat.

Sinds 2011 beheren het Parlement en de Commissie gezamenlijk een openbaar register, het transparantieregister. Dit heeft de vorige afzonderlijke registers, die van het Parlement dateerde uit 1995, vervangen. De Raad is sinds 2014 een waarnemer van het huidige systeem.

Bekijk onze infografiek over wie er lobbyt bij de EU.

"Wij maken wetten voor burgers. Dus hebben ze natuurlijk het recht om transparantie van ons te verwachten", zegt Sylvie Guillaume (S&D, Frankrijk), ondervoorzitter van het EP, die samen met Danuta Hübner (EPP, Polen), voorzitter van de commissie voor constitutionele zaken, de onderhandelingen namens het Parlement op zich neemt.

Het doel hiervan is om met herziene regels te komen die het besluitvormingsproces nog meer openstellen voor het publiek. Dat zou het vertrouwen van het publiek in het proces moeten helpen vergroten, aldus Danuta Hübner i. "Wanneer burgers meer weten over hoe Europa functioneert, kunnen ze ook het gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor Europa ontwikkelen".

Bekijk onze video voor meer informatie over de onderhandelingen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180522STO04013

Gecreëerd: 22-05-2018 - 16:54