Raad Buitenlandse Zaken (Ontwikkeling), 22 mei 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2018, 19:01.

Voornaamste resultaten

EU-ACS-betrekkingen na 2020

De ministers bogen zich over de voortgang met de voorbereidingen van een besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen over het toekomstige partnerschap tussen de EU en de landen in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan (ACS).

De Raad prees het Bulgaarse voorzitterschap voor het harde werk dat in de betrokken voorbereidende Raadsinstanties is geleverd sinds de bekendmaking in december 2017 van de aanbeveling van de Commissie voor een actualisering van het bestaande kader voor samenwerking met de ACS-landen.

De Raad bevestigde zijn streefdoel om de onderhandelingsrichtsnoeren zo spoedig mogelijk af te ronden, teneinde uiterlijk eind augustus 2018 te kunnen gaan onderhandelen met de ACS-partnerlanden, zoals bepaald in de huidige overeenkomst (de Overeenkomst van Cotonou).

Overeenkomst van Cotonou (achtergrondinformatie)

Europese Commissie doet aanbeveling voor ontwerponder­handelings­richtsnoeren voor gemoderniseerd partnerschap met landen in Afrika, Caribische gebied en Stille Oceaan (12 december 2017)

EU-noodtrustfonds voor Afrika

De Raad besprak het noodtrustfonds voor Afrika van de EU. Op basis van een presentatie door de Commissie over de stand van zaken, evalueerden de ministers de uitvoering van het fonds, de belangrijkste verwezenlijkingen en financiële aspecten.

De situatie op 8 mei 2018 was als volgt: er zijn 147 programma's goedgekeurd voor een totaalbedrag van € 2,59 miljard, verdeeld over 3 geografische gebieden (Sahel en Tsjaadbekken - Hoorn van Afrika - noordelijk Afrika). De financiering van het fonds komt van zowel de EU als de individuele lidstaten. Eind 2017 beschikte het fonds in totaal over € 3,39 miljard aan middelen.

EU-noodtrustfonds voor Afrika (website Commissie)

Gebruik financieringsinstrumenten voor extern optreden

De ministers spraken over het budget voor buitenlandse hulp voor de periode 2021‑2027, op basis van de voorstellen die de Europese Commissie op 2 mei deed voor het toekomstige meerjarig financieel kader (MFK).

De Commissie stelt voor om in het volgende MFK € 123 miljard uit te trekken voor de financiering van het extern beleid. In vergelijking met de huidige periode is dat een stijging van 26%.

Voorts nam de Raad conclusies aan over de tenuitvoerlegging van de instrumenten van de EU voor de financiering van externe maatregelen in 2016, en over het doeltreffende gebruik van alle financieringsbronnen en andere uitvoeringsmiddelen om duurzame ontwikkeling te stimuleren.

MFK-factsheet over extern optreden - "the neighbourhood and the world" (Europese Commissie)

Conclusies van de Raad over de tenuitvoerlegging van de EU-instrumenten voor de financiering van externe maatregelen

Conclusies van de Raad over investeren in duurzame ontwikkeling

Energie en ontwikkeling

De Raad nam conclusies aan over manieren waarop samenwerking op energiegebied kan bijdragen tot het verwezenlijken van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling.

In de conclusies worden 3 belangrijke doelstellingen op het gebied van energie en ontwikkeling genoemd: aanpakken van de gebrekkige toegang tot energie, verbeteren van de energie-efficiëntie en opwekking van hernieuwbare energie, en bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs.

Conclusies van de Raad over energie en ontwikkeling

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3618_2

Brussel

22 mei 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken, 22 mei 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 22 mei 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers