Belangrijkste thema's en media-evenementen 28 mei ‑ 10 juni 2018

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 25 mei 2018.

Overzicht van de belangrijkste onderwerpen die de Raad van de EU de komende 2 weken zal bespreken.

Raad Buitenlandse Zaken, maandag 28 mei 2018

De Raad zal voornamelijk spreken over de situatie in Iran, Venezuela, de Democratische Republiek Congo en de toekomstige overeenkomst met de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. Ook zal aandacht uitgaan naar de situatie in Gaza naar aanleiding van de recente ontwikkelingen.

Raad Concurrentievermogen (Interne Markt en Industrie), maandag 28 mei 2018

De Raad zal een toetsing van het concurrentievermogen verrichten wat betreft het effect van de interne markt op de industrie. Hij zal besprekingen houden over wederzijdse erkenning van goederen en over relaties tussen online platforms en bedrijven.

Raad Concurrentievermogen (Onderzoek en Ruimtevaart), dinsdag 29 mei 2018

De Raad zal debatteren over het ruimtevaartbeleid, de verlenging van het Euratom-onderzoeksprogramma en onderzoek en innovatie in de context van de volgende meerjarenbegroting van de EU. Hij zal conclusies aannemen over kenniscirculatie en de Europese open wetenschapscloud. Hij zal ook kennis nemen van een verslag over high performance computing.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Justitie), maandag 4 juni 2018

De Ministers van Justitie zullen spreken over diverse onderwerpen, waaronder insolventie, contractenrecht en ouderlijke verantwoordelijkheid. De Ministers van Binnenlandse Zaken en de Ministers van Justitie zullen zich ook gezamenlijk buigen over de ontwerpwetgeving inzake elektronisch bewijsmateriaal.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Binnenlandse Zaken), dinsdag 5 juni 2018

De Ministers van Binnenlandse Zaken zullen verschillende aspecten van het EU-beleid op het gebied van migratie, veiligheid en terrorisme bespreken.

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer), donderdag 7 juni 2018

Op de agenda staan onder meer belangrijke voorstellen over de rij- en rusttijden van chauffeurs, de detachering van wegvervoerders en de cabotagebeperkingen; de bescherming van de mededinging in de luchtvaart; de havenontvangstfaciliteiten voor de afgifte van afval van schepen; de elektronische tolheffing en informatie-uitwisseling; en het gebruik van gehuurde voertuigen.

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie), vrijdag 8 juni 2018

De Raad moet overeenstemming bereiken over een algemene oriëntatie (d.w.z. het standpunt van de Raad) inzake een verordeningsvoorstel over cyberveiligheid. De ministers zullen ook spreken over een voorstel voor de actualisering van de privacyregels voor elektronische communicatie (e‑privacy) en over een ontwerprichtlijn ter bevordering van het hergebruiken van overheidsinformatie.

Download als PDF