D66: stop gesjoemel met kilometertellers

Met dank overgenomen van M. (Matthijs) van Miltenburg i, gepubliceerd op donderdag 31 mei 2018, 2:55.

D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg wil dat er snel een einde wordt gemaakt aan het gesjoemel met kilometertellers. Fraude met kilometertellers is een wijdverbreid probleem in Europa. De economische schade wordt geschat op enkele miljarden, omdat de kilometerstand van invloed is op de marktwaarde van tweedehands voertuigen.

Het Europees Parlement roept straks, vrijwel unaniem, op tot een gezamenlijke Europese aanpak. Van Miltenburg: “Als je in Europa over de grens een tweedehands auto koopt, valt de kilometerstand moeilijk te controleren. Vaak is er met de kilometerteller geknoeid. Dat kost opgelichte consumenten niet alleen duizenden euro’s, maar brengt ook hun veiligheid op de weg in gevaar. Het wordt tijd dat we kopers van tweedehands auto´s beschermen door het gepruts met kilometerstanden te stoppen.”

Europees samenwerkingsverband

Iedereen die in Nederland en België een tweedehands auto wil kopen, kan de kilometergeschiedenis controleren die met de “Nationale Autopas” (NAP) of “Car-Pass” wordt bijgehouden. Om fraude verder aan te pakken wisselen Nederland en België onderling tellerstanden uit. Deze unieke samenwerking zorgde voor een grote afname van het aantal fraudegevallen.

Van Miltenburg dringt daarom aan op een overkoepelende Europese aanpak. “Meer transparantie betekent minder fraude. Door ons NAP-voorbeeld in heel Europa uit te rollen en onderling beter informatie uit te wisselen, maken we het sjoemelaars een stuk lastiger. Zo maken we op eenvoudige wijze een einde aan deze malafide praktijken. Het is nu zaak dat de Europese Commissie samen met de lidstaten de oproep van het parlement snel uitvoert,” aldus Van Miltenburg.