Belangrijkste thema's en media-evenementen 4‑17 juni 2018

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 1 juni 2018.

Overzicht van de belangrijkste onderwerpen die de Raad i van de EU de komende 2 weken zal bespreken.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i (Justitie), maandag 4 juni 2018

De Ministers van Justitie zullen spreken over diverse onderwerpen, waaronder insolventie, contractenrecht en ouderlijke verantwoordelijkheid. De Ministers van Binnenlandse Zaken en de Ministers van Justitie zullen zich ook gezamenlijk buigen over de ontwerpwetgeving inzake elektronisch bewijsmateriaal.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Binnenlandse Zaken), dinsdag 5 juni 2018

De Ministers van Binnenlandse Zaken zullen verschillende aspecten van het EU-beleid op het gebied van migratie, veiligheid en terrorisme bespreken.

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie i (Vervoer), donderdag 7 juni 2018

De Raad zal worden verzocht een algemene oriëntatie (d.w.z. het standpunt van de Raad) aan te nemen over 4 voorstellen, die betrekking hebben op bescherming van de mededinging in de luchtvaart, havenontvangstvoorzieningen, elektronische tolheffing en informatie-uitwisseling, en het gebruik van gehuurde voertuigen. De ministers zullen de vooruitgang bezien die is geboekt met de voorstellen inzake rij- en rusttijden van bestuurders, detachering van wegvervoerders, cabotage en vestigingsregels voor wegvervoerondernemers.

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie), vrijdag 8 juni 2018

De Raad moet overeenstemming bereiken over een algemene oriëntatie inzake een verordeningsvoorstel over cyberbeveiliging. De ministers zullen ook spreken over een voorstel voor de actualisering van de privacyregels voor elektronische communicatie (e‑privacy) en over een ontwerprichtlijn ter bevordering van het hergebruik van overheidsinformatie.

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Energie), maandag 11 juni 2018

De Raad moet een algemene oriëntatie aannemen inzake de verordening over het ACER, het EU-Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators. Het voorzitterschap zal de ministers informeren over de stand van de trialoogonderhandelingen over de governance van de Energie-Unie, de richtlijn hernieuwbare energie en de richtlijn energie-efficiëntie.

Download als PDF