Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 4-5 juni 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 4 juni 2018, 18:31.

Videobeelden van de Raad Justitie van 4 juni 2018 in Luxemburg

Voornaamste resultaten

Justitie (maandag 4 juni)

Richtlijn betreffende insolventie, herstructurering en tweede kans

De Raad bereikte een akkoord over een partiële algemene oriëntatie (voorlopig Raadsstandpunt) over de richtlijn betreffende insolventie, herstructurering en een tweede kans. Het akkoord heeft met name betrekking op aspecten in verband met schuldbevrijding, maatregelen ter verhoging van de efficiëntie van de procedures en het verzamelen van gegevens over die procedures.

Deze richtlijn zal - na de aanneming ervan - bijdragen tot groei en werkgelegenheid in de gehele EU en tot de ontwikkeling van een bedrijfscultuur waarin ondernemers mogen falen en opnieuw mogen beginnen. Ik hoop dat het akkoord van vandaag de weg zal banen tot een volledig standpunt van de Raad later dit jaar, en tot een politiek akkoord vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Tsetska Tsatsjeva, Bulgaars Minister van Justitie

Elektronisch bewijsmateriaal

De Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bespraken het Commissievoorstel en wezen nogmaals op het belang ervan ten behoeve van doeltreffende en snelle mechanismen voor het verzamelen en gebruiken van elektronisch bewijsmateriaal. Met betrekking tot recente internationale ontwikkelingen, met name de aanneming van de CLOUD Act van de VS, steunde de Raad een gemeenschappelijke aanpak op EU-niveau en moedigde hij de Commissie aan om met de Amerikaanse autoriteiten in overleg te blijven en zo spoedig mogelijk, liefst nog vóór het zomerreces, een onderhandelingsmandaat in te dienen.

Strategie inzake e-justitie

De ministers werden door het voorzitterschap geïnformeerd over de vorderingen met de nieuwe strategie en het nieuwe actieplan inzake e-justitie voor de periode 2019-2023. De belangrijkste elementen van de nieuwe strategie die al vorm hebben gekregen, zullen bijdragen tot de modernisering van justitie op nationaal en Europees niveau.

Het kader en de beginselen die voor de ontwerpstrategie en het ontwerpactieplan zijn overeengekomen, omvatten het waarborgen van de duurzaamheid van e-justitieprojecten, de ontwikkeling van het beginsel van interoperabiliteit tussen de nationale elektronische systemen van de lidstaten, en het handhaven van het beginsel van vrijwillige deelname aan projecten.

Videobeelden van de Raad Binnenlandse Zaken van 5 juni 2018

Binnenlandse Zaken (dinsdag 5 juni)

Hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel en hervestiging

De ministers bespraken de voortgang bij alle dossiers betreffende de hervorming van het asielstelsel.

Zij hielden vóór de Raadszitting informele besprekingen over de toepassing van de beginselen van verantwoordelijkheid en solidariteit in het kader van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel. De resultaten van die besprekingen zullen samen met de jongste compromistekst de basis vormen voor de verdere werkzaamheden in de aanloop naar de bijeenkomst van de Europese Raad eind juni.

De ministers hielden tevens informele gesprekken over de verordening asielprocedures, en steunden in grote lijnen het idee dat op het tijdstip van aanneming van de verordening een EU-lijst van veilige derde landen moet zijn opgesteld.

Wij hebben vandaag een openhartige bespreking gevoerd over fundamentele aspecten van de hervorming van het asielstelsel. Wij verkeren niet langer in de crisissituatie die wij in 2015 hebben gekend, maar wij moeten er niettemin voor zorgen dat wij klaar staan om toekomstige crisissen op te vangen. De EU-leiders zullen nu de besprekingen voortzetten op basis van de reeds verrichte werkzaamheden.

Valentin Radev, Bulgaars Minister van Binnenlandse Zaken

Visumcode

De Ministers van Binnenlandse Zaken bespraken het voorstel tot hervorming van de visumcode, en besteedden daarbij vooral aandacht aan het verband tussen visumbeleid en overname. De meeste delegaties steunden de codificatie van het verband tussen visumbeleid en overname, en gaven de voorkeur aan negatieve prikkels. De werkzaamheden zullen worden voortgezet op deskundigenniveau, teneinde zo spoedig mogelijk tot een onderhandelingsmandaat te komen.

Migratie

Tijdens de lunch bespraken de ministers de stand van zaken en de verdere stappen betreffende een aantal migratiekwesties, waarbij alle drie de routes door het Middellandse Zeegebied aan bod kwamen. Zij onderzochten manieren om de lopende werkzaamheden op verschillende gebieden te intensiveren, onder meer betreffende de steun aan EU-agentschappen, de voortdurende naleving van de verklaring EU-Turkije, het verstrekken van voldoende financiering aan het EU-noodtrustfonds voor Afrika en steun aan de partners langs de Westelijke Balkanroute.

EU-samenwerking bij de bestrijding van georganiseerde en zware criminaliteit

De ministers maakten de balans op van de gevolgen van de EU-beleidscyclus voor georganiseerde en zware internationale criminaliteit, na de voltooiing van de eerste EU-beleidscyclus (2014-2017). Zij bevestigden de meerwaarde van de EU-beleidscyclus en beklemtoonden dat de multidisciplinaire component ervan een duidelijk voorbeeld is van een succesvol EU-initiatief.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3622

Luxemburg

4-5 juni 2018

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 4‑5 juni 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 4-5 juni 2018

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 4-5 juni 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting


1.

Relevante EU dossiers