Belangrijkste thema's en media-evenementen 18 juni ‑ 1 juli 2018

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 22 juni 2018.

Overzicht van de belangrijkste onderwerpen die de Raad i van de EU de komende 2 weken zal bespreken.

Raad Landbouw en Visserij, maandag 18 juni 2018

De Raad zal van gedachten wisselen over het EFMZV, visserijcontroles en de vangstmogelijkheden voor 2019. Ook het GLB-hervormingspakket post 2020 en de situatie op de landbouwmarkt zullen worden besproken.

Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (Werkgelegenheid en Sociaal Beleid), donderdag 21 juni 2018

De Ministers van Werkgelegenheid en Sociaal Beleid zullen verscheidene wetgevingsvoorstellen bespreken over onder meer de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels, de balans tussen werk en privéleven en transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Zij zullen ook een oriënterend debat houden over de aspecten werkgelegenheid en sociaal beleid van het Europees Semester 2018.

Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (Volksgezondheid), vrijdag 22 juni 2018

De Ministers van Volksgezondheid zullen een debat houden over de voorgestelde verordening over de beoordeling van gezondheidstechnologie. Zij zullen voorts de toekomst van de volksgezondheid in de EU bespreken.

Raad Economische en Financiële Zaken, vrijdag 22 juni 2018

De Raad zal de buitensporigtekortprocedure ten aanzien van Frankrijk afsluiten en landspecifieke aanbevelingen in het kader van het Europees Semester 2018 goedkeuren. De Raad spreekt voorts over de btw, over een voorstel voor een Europees depositoverzekeringsstelsel, en over de vervulling van de convergentiecriteria voor de eurozone.

Raad Buitenlandse Zaken, maandag 25 juni 2018

De Raad Buitenlandse Zaken zal beginnen met een gezamenlijke zitting van de Ministers van Buitenlandse Zaken en de Ministers van Defensie. Zij zullen conclusies over EU-samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie bespreken en aannemen, alsmede bijeenkomen met secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO om te spreken over samenwerking tussen de EU en de NAVO. Tijdens de lunch spreken de Ministers van Buitenlandse Zaken met de speciale gezant van de VN Martin Griffiths over Jemen. De Raad zal conclusies aannemen.

De Ministers van Buitenlandse Zaken buigen zich voorts over de uitvoering van de integrale EU-strategie, over de Hoorn van Afrika en de Rode Zee (met Raadsconclusies) en over Jordanië.

Raad Milieu, maandag 25 juni 2018

De Raad zal conclusies aannemen over de uitvoering van het EU-actieplan voor de circulaire economie. De Ministers van Milieu houden voorts een oriënterend debat over de verordening betreffende CO2-normen voor auto's en bestelwagens en over de drinkwaterrichtlijn.

Raad Algemene Zaken, dinsdag 26 juni 2018

De Raad zal zich buigen over de ontwerpconclusies van de Europese Raad in juni en zal een eerste hoorzitting houden over de rechtsstaat in Polen. Ook zal de Raad naar verwachting conclusies aannemen over de uitbreiding en over het stabilisatie- en associatieproces.

Raad Algemene Zaken (art.50), dinsdag 26 juni 2018

De EU-27-ministers zullen de Europese Raad (artikel 50) voorbereiden met een bespreking van de stand van zaken van de brexitonderhandelingen en van de door de leiders aan te nemen conclusies.

Europese Raad, Europese Raad (art. 50) en Eurotop, donderdag 28 en vrijdag 29 juni 2018

De Europese Raad van juni zal zich richten op migratie, veiligheid en defensie, en op economische en financiële zaken. Daarna volgt een brexitzitting van de Europese Raad (art. 50) om te spreken over de vooruitgang van de besprekingen met het Verenigd Koninkrijk, alsmede een Eurotop in inclusieve samenstelling over de hervorming van de Europese monetaire unie.

Download als PDF