Opstand in de Rif: Hoe nu verder?, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 22 september 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, F.M. (Maarten) Doorman, K.P. (Kati) Piri i e.a.
organisatie De Balie i

De Rif is veel in het nieuws geweest het afgelopen jaar. In dit programma belichten we de Riffijnse opstand van alle kanten. We zullen het hebben over hoe identiteit en nationaliteit zich tot elkaar verhouden, en of het romantische idee van een opstand wel strookt met de werkelijkheid. Asis Aynan, publicist en Riffijn en de filosoof Maarten Doorman zullen samen een antwoord zoeken op deze aspecten. Ook duiken we dieper in de Europese Riffijn, en de rol van media en internet in de beweging. Internet is dé plek van nepnieuws, trollen, maar ook een zegen voor onderdrukte volkeren. Met Btisam Akarkach en Abdennatij Benseddik navigeren we daar doorheen.

Natuurlijk blijft de rol van Europa ook niet onderbelicht. De Europese Unie geeft ieder jaar veel geld voor ontwikkeling aan Marokko. Maar is dat wel te verantwoorden, als er binnen het land zo’n scheiding is tussen de Marokkaan en de Riffijn? Met Lilianne Ploumen bespreken we de lastige positie van de Europese Unie in het conflict in de Rif. Ploumen zit in de Tweede Kamer voor de PvdA. In april reisde zij samen met Kati Piri naar Marokko. Ze wilden graag zien hoe het ging in de Rif, maar juist dat gebied mochten ze niet in. Daarom hebben ze hun bezoek voortijdig afgebroken.

De decennialange opstand van de Riffijnen in Marokko is tot een kookpunt gekomen. De leiders van de geweldloze opstanden zijn veroordeeld tot een bijzonder zware straf, Nederlandse Riffijnen zagen af van een vakantie in Marokko en op dit moment steunt meer dan 80 procent van de Marokkanen een boycot op dure producten, die geïnitieerd is door de Riffijnen. Hoe moet het verder met de Rif?

De avond wordt begeleid door Riffijnse muziek: Choukri el Bouchahati zal tussen de gesprekken door optreden. Bekijk hier zijn optreden tijdens het Amazigh Festival in Gouda in 2009.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...