Vragen van de leden Ten Broeke (VVD), Voordewind (CU), Sjoerdsma (D66) en Van Dam (CDA) over de Amerikaanse steun voor het Joint Investigation Team (JIT) onderzoek naar de daders van MH17

Met dank overgenomen van J.H. (Han) ten Broeke i, gepubliceerd op donderdag 19 juli 2018.

Vragen van de leden Ten Broeke (VVD), Voordewind (CU), Sjoerdsma (D66) en Van Dam (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Amerikaanse steun voor het Joint Investigation Team (JIT) onderzoek naar de daders van MH17.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht ‘State Department Silent on MH17 Anniversary Following Trump-Putin Firestorm’? 1)

Vraag 2

Kunt u aangeven of en in hoeverre het onderzoek naar de daders van MH17 aan de orde is gekomen tijdens de top tussen de Amerikaanse president Trump en Russische president Poetin in Helsinki van 16 juli jl.?

Vraag 3

Heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een verslag van de ontmoeting in Helsinki ontvangen van onze Amerikaanse bondgenoten? Zo ja, kan de minister dit verslag op korte termijn delen met de Kamer?

Vraag 4

Hoe waardeert de minister het feit dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de verklaring over de ramp met MH17 zou hebben ingetrokken dan wel afgezwakt? 2) Kan de minister aangeven hoe dit bericht zich verhoudt tot de heldere verklaring van de G7-landen van 15 juli jl.? 3)

Vraag 5

Kan de minister aangeven of deze berichten een verandering duiden in de Amerikaanse houding ten aanzien van haar steun voor het JIT?

Vraag 6

Hoe waardeert de minister de uitspraken van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra van 5 juni jl. dat Nederland zich agressiever moet opstellen ten opzichte van Rusland in het MH17-dossier na de mogelijke intrekking van de Amerikaanse verklaring over de ramp met MH17? In hoeverre verhouden de woorden van ambassadeur Pete Hoekstra dat Nederland de Russen verantwoordelijk moet houden zich met de eerder genoemde verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de ontmoeting in Helsinki? 4)

Vraag 7

Kan de minister een appreciatie geven over de uitspraken van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarbij Rusland het onderzoek naar het neerhalen van MH17 schandalig noemt? 5)

 • 1) 
  https://foreignpolicy.com/2018/07/18/state-dept-mh17-ukraine-russia-netherlands-malaysian-airlines/
 • 2) 
  https://foreignpolicy.com/2018/07/18/state-dept-mh17-ukraine-russia-netherlands-malaysian-airlines/
 • 3) 
  https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2018/07/284171.htm
 • 4) 
  https://www.bnr.nl/programmas/de-ochtendspits/10345314/vs-ambassadeur-nederland-moet-agressiever-optreden-regen-rusland
 • 5) 
  https://www.nu.nl/vliegramp-oekraine/5370467/rusland-noemt-onderzoek-neerhalen-mh17-schandalig.html