Peperdure pillen, Amsterdam

datum 9 oktober 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
aanwezigen E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, H. (Henk) Nijboer i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Medicijnen worden steeds duurder. De farmaceutische industrie heeft alle controle op zowel productie als prijsstelling, waardoor de winstmarges ongekende hoogtes bereiken. Pogingen om het systeem te veranderen stuiten op verzet. Hoe kunnen we het patentrecht in verhouding brengen met het recht op gezondheid? Professionals ontwikkelen nu nieuwe methoden en visies om de farmaceutische sector te hervormen. Hebben we nood aan een decentralisatie, met kleine laboratoria die exclusief medicijnen ontwikkelen? Moet de overheid meer het patentrecht omzeilen om de volksgezondheid te beschermen? Hoe houden we de gezondheidszorg betaalbaar?

Met in dit programma onder anderen

Bregtje van der Haak

Regisseur VPRO Tegenlicht

Lilianne Ploumen

Tweede Kamerlid PvdA

Jan-Koen Sluijs

Advocaat

Henk-Jan Out

Geneeskundige farmaceutische sector en schrijver 'Leve het geneesmiddel!'

Frans de Loos

Directeur en oprichter Fair Medicine

Carin Uyl-de Groot

Hoogleraar evaluatie van zorg | Erasmus school of Health Policy & Management

Kirsten Schimmel

Ziekenhuisapotheker LUMC

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met regisseur Bregtje van der Haak, over haar inspiratie voor de documentaire en hoe zij de toekomst ziet.
  • Met ziekenhuisapotheker Kirsten Schimmel bespreken we het systeem rond het ontwikkelen en produceren van medicijnen. Wat is de rol van ziekenhuisapotheken hierbij?
  • Vervolgens gaan we in gesprek met Frans de Loos, oprichter van Fair Medicine, Carin Uyl-de Groot, hoogleraar evaluatie van zorg en Henk-Jan Out, geneeskundige werkzaam in de farmaceutische sector. Met hen bespreken we de stand van zaken in de farmaceutische sector en hoe we het maken van medicijnen eerlijker kunnen maken.
  • Tot slot bespreken we met Tweede Kamerlid PvdA Lilianne Ploumen en advocaat Jan-Koen Sluijs hoe via de politiek en het recht het huidige systeem kan worden veranderd. Hoe kijken zij naar de aangedragen oplossingen in de documentaire? Welke rol kan de overheid hierin spelen?

De prijzen voor zogenaamde ‘weesgeneesmiddelen’, medicijnen voor zeldzame ziektes, worden steeds duurder. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat een farmaceut het alleenrecht heeft om een weesgeneesmiddel te verkopen. Om de kosten te drukken willen ziekenhuizen en apothekers ze nu zelf gaan maken: magistrale bereiding. Farmaceuten verzetten zich tegen deze mogelijkheid om de weesgeneesmiddelen voor een betaalbare prijs beschikbaar te maken.

Hoe zorgen we ervoor dat we zelf medicijnen goedkoop kunnen maken en er tegelijkertijd genoeg private investering beschikbaar is voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen? Hoe kunnen we de kleine ontwikkelaar het best beschermen? Heeft de farmaceutische industrie nood aan een zelfregulerend mechanisme, en zo ja, hoe ziet dat er dan uit?

Lees meer

Vals spel in de farmacie: de pil is hetzelfde, de prijs een veelvoud

De Volkskrant | Hoe de farmaceutische industrie valsspeelt en oude medicijnen weet om te toveren tot middelen waar plots de hoofdprijs voor wordt gevraagd. >>>

‘Gewoon schofterig hoe de farmaceutische industrie zich gedraagt’

Het Financieele Dagblad | Veel nieuwe geneesmiddelen zijn erg duur en dit ligt grotendeels aan fabrikanten en hun jacht naar ‘excessieve winsten’. Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die er maandag een hoorzitting over organiseert. >>>

Ziekenhuisapotheek wil ook zelf medicijnen gaan maken

TROUW | Ook ziekenhuisapothekers zouden graag medicijnen willen maken die nu voor veel geld bij de farmaceut besteld moeten worden.>>>


1.

Meer over...