Algemene Politieke Nabeschouwingen: praat mee in het Politiek Café, Den Haag

MI logo
datum 24 september 2019 20:00
plaats Den Haag
aanwezigen P.E. (Pieter) Heerma i e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI) i

Op dinsdag 24 september organiseert ProDemos opnieuw de Algemene Politieke Nabeschouwingen, waarin we met politiek verslaggever Marloes Lemsom (Buitenhof) terugkijken op het politieke spektakel van de Algemene Politieke Beschouwingen. Dit jaar praten we ook met de fractievoorzitter van het CDA Pieter Heerma. Hoe hebben de verschillende politici zich bijvoorbeeld voorbereid en welke punten zijn er gescoord?

Champions League van het parlementaire debat

Na Prinsjesdag, op dinsdag 17 september, volgen de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Deze beschouwingen gelden als de Champions League van de Nederlandse parlementaire debatten. De regering legt tijdens dit debat verantwoording af aan de Tweede Kamer over de plannen die in de troonrede stonden en in de Miljoenennota financieel zijn uitgewerkt.

Tegelijk zorgt de tegenstelling tussen coalitiepartijen en oppositiepartijen in het debat vaak voor veel spektakel. Uiteindelijk maken de Algemene Politieke Beschouwingen duidelijk welke politieke ruimte het kabinet heeft om plannen voor het komende jaar daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Voorafgaand aan de beschouwingen draaien kabinet, coalitie en oppositie overuren om te bepalen hoe ze zoveel mogelijk uit het debat kunnen slepen. Na de verkiezingen van mei heeft het kabinet geen meerderheid meer in de Eerste Kamer. Daarom moet het kabinet een goede strategie bedenken om de oppositie te overtuigen van nieuwe voorstellen.

Hoe werkt dat voorbereidingsproces tussen politiek adviseurs, ministerraad, spindoctors en beleidsmedewerkers? Het regeerakkoord komt uit 2017. Daarom heeft de coalitie sinds het voorjaar nieuwe plannen ontwikkeld. Plukt de regering daar de vruchten van tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen?

De Algemene Politieke Beschouwingen worden direct uitgebreid belicht in de media. Wie was er sterk of maakte fouten? Welke partij is als ‘winnaar’ uit het debat gekomen?

Algemene Politieke Nabeschouwingen

Tijdens de Algemene Politieke Nabeschouwingen op dinsdag 24 september kijken we terug op het debat en bespreken we wat eraan voorafging. Hoe hebben de partijen bepaald waarop ze gingen inzetten? Welke voorbereidingen zijn er getroffen om de publiciteit te halen of het debat te domineren? Welke punten wilden de verschillende partijen binnenhalen, en is dat ook gelukt? Wat zeggen de uitkomsten van de Algemene Politieke Beschouwingen over de hete hangijzers die we het komende jaar kunnen verwachten?

Marloes Lemsom - foto door Prisca Visser

Te gast

We nemen de Algemene Politieke Beschouwingen onder de loep met journalist Marloes Lemsom, politiek verslaggever bij Buitenhof. Eerder werkte ze als politiek duider en verslaggever voor o.a. RTL Late Night en Nieuwsuur.

Ook Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, is aanwezig bij de Algemene Politieke Nabeschouwingen. Hij praat niet alleen bij ons mee, ook bij de Algemene Politieke Beschouwingen was hij aan het woord.

Het gesprek staat onder leiding van Marcel René Bamberg.

Pieter Heerma

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 24 september 2019, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringsyssteem is verplicht

Democratie in Debat

De Algemene Politieke Nabeschouwingen zijn een speciale uitvoering van het Politiek Café en daarmee onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...