Nu of nooit voor Poolse Hooggerechtshof: verwijzing naar Europese Hof komt niks te vroeg

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 25 september 2018.

De Europese Commissie beslist vandaag de laatste en beslissende stap te zetten in een belangrijke inbreukprocedure tegen Polen, namelijk een doorverwijzing naar het Europese Hof van Justitie. De zaak gaat over de vervanging van zittende rechters in het Hooggerechtshof, vanwege hun pensioenleeftijd, maar dient vooral om het Hooggerechtshof te vullen met vertrouwelingen van de huidige Poolse regering. 

Er zijn veel Polen op straat gekomen om te protesteren tegen deze volgende stap in de afbraak van de Poolse rechtsstaat.

Sophie in ’t Veld: " Het Hooggerechtshof moet onafhankelijk zijn, dat is een basisvoorwaarde voor een gezonde rechtsstaat. Dat is wat in Polen op het spel staat. De Commissie zet dus een goede stap vandaag, al had dit veel eerder moeten gebeuren. De Poolse regering had van de Commissie nog een maand de tijd gekregen om de zorgen over de rechtsstaat weg te nemen. Helaas heeft ze totaal niets gedaan met die uitgestoken hand. Sterker nog: er zijn al nieuwe rechters benoemd." 

Het Europese Hof van Justitie gaat nu naar de zaak kijken en kan snel met een uitspraak komen, of voorlopige maatregelen nemen. Het is cruciaal dat een Europese rechter hiernaar kijkt, want dit gaat om de Europese waarden en om het onderlinge vertrouwen in elkaars onafhankelijke rechtspraak, een basisvoorwaarde voor politie- en justitiesamenwerking in Europa.

Sophie in ’t Veld: "Het Hof moet nu bepalen of we Polen nog kunnen vertrouwen als een land waar onafhankelijke rechtspraak plaatsvindt. Dat is heel belangrijk als we bijvoorbeeld iemand moeten overleveren aan Polen. De vraag is overigens of de Poolse regering een uitspraak van het Europese Hof over deze zaak gaat erkennen. Daar hebben ze eerder twijfel over gezaaid. Als dat zo blijkt te zijn, dan plaatst Polen zich echt buiten de Europese rechtsgemeenschap."