Raad Concurrentievermogen, 27-28 september 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 27 september 2018, 16:33.

Videobeelden van de Raad Concurrentie­vermogen (Interne Markt en Industrie) van 27 september 2018 in Brussel.

Voornaamste resultaten

Interne markt en industrie, 27 september

De Raad heeft een oriënterend debat gevoerd over de versterking van de innovatiecapaciteit van de EU‑industrie, met nadruk op de benutting van het potentieel van digitalisering en artificiële intelligentie.

Het is voor het concurrentievermogen van de EU‑economie van cruciaal belang dat het potentieel van digitalisering ten volle wordt benut. Onze besprekingen vandaag vormen een eerste stap in de richting van een EU‑actieplan betreffende artificiële intelligentie, dat meer groei en banen zal helpen opleveren.

Margarete Schramböck, Oostenrijks Minister van Digitalisering en Economische Zaken

In het kader van de periodieke toetsing van het concurrentie­vermogen ("check-up") beoordeelde de Raad de mate waarin regionale convergentie bijdraagt aan de algemene groei van de productiviteit en van het concurrentievermogen.

Concurrentie­vermogencheck‑up (achtergrond­informatie)

Informele bijeenkomst van de Ministers van Concurrentie­vermogen: kunstmatige intelligentie op de agenda (Oostenrijks voorzitterschap)

Videobeelden van de Raad Concurrentie­vermogen (Onderzoek) van 28 september 2018 in Brussel.

Onderzoek en Innovatie, 28 september

In de voormiddag voerden de ministers een oriënterend debat over de structuur van het volgende EU‑kader­programma voor onderzoek en innovatie, Horizon Europa, en over het specifiek programma tot uitvoering van Horizon Europa. Het nieuwe programma zal de periode 2021‑2027 bestrijken.

Onderzoek en innovatie zijn van cruciaal belang om op wereldniveau concurrerend te blijven. Het volgende EU‑kaderprogramma zal een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van de inspanningen van de lidstaten om uitmuntendheid te stimuleren en de innovatiekloof binnen de EU te dichten.

Heinz Faßmann, Oostenrijks Minister van Onderwijs, Wetenschap en Onderzoek

In de namiddag debatteerden de ministers over de juridische status en de kernelementen van het strategisch plannings­proces van het programma "Horizon Europa". Uit dit debat zullen de politieke richtsnoeren voor de verdere werkzaamheden in de voorbereidende instantie van de Raad voortvloeien.

Horizon Europa (Europese Commissie)

Informele bijeenkomst van de Ministers van Concurrentie­vermogen: start van de onderhandelingen over Horizon Europa (Oostenrijks voorzitterschap)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3638

Brussel

27-28 september 2018

Vooraf (documenten)

Indicatief programma, Raad Concurrentie­vermogen, 27‑28 september 2018

Voorlopige agenda, Raad Concurrentie­vermogen, 27‑28 september 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige agenda - Corrigendum, Raad Concurrentie­vermogen, 27‑28 september 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A‑punten, wetgevingswerkzaamheden, Raad Concurrentievermogen, 27‑28 september 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A‑punten, niet-wetgevings­werkzaamheden, Raad Concurrentievermogen, 27‑28 september 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A‑punten - Addendum, niet-wetgevings­werkzaamheden, Raad Concurrentievermogen, 27‑28 september 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst 27.9.2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst 28.9.2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers