Geneesmiddelenbeoordeling: versterking van de samenwerking in de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 4 oktober 2018.

Het Parlement heeft op 3 oktober nieuwe regels gesteund om de samenwerking tussen lidstaten bij het beoordelen van gezondheidstechnologieën te stimuleren.

De nieuwe regels zijn bedoeld om innovatie te bevorderen, het concurrentievermogen te verbeteren en er voor te zorgen dat innovaties patiënten sneller bereiken. De regels betrekking hebben op nieuwe geneesmiddelen en bepaalde nieuwe medische hulpmiddelen.

Rapporteur Soledad Cabezón Ruiz (S&D, ES) vertelde ons meer over de van de regels.

Wat is evaluatie van gezondheidstechnologie?

  • De procedure voor het beoordelen van de toegevoegde waarde van nieuwe geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.
  • Voorbeeld: is dit medicijn een betere behandeling voor een bepaalde ziekte?

Waarom hebben we deze evaluatie nodig?

Op dit moment wordt in elke lidstaat afzonderlijk een beoordeling gemaakt van de voordelen van elk nieuw geneesmiddel of medisch hulpmiddel in vergelijking met bestaande producten. Dit leidt niet alleen tot dubbel werk en verlies van efficiëntie, maar ook tot verlies van kansen om de kwaliteit van de gezondheidszorgtechnologie te verbeteren. De nieuwe regels zullen de toegang tot gezondheidszorgtechnologie voor patiënten verbeteren in termen van kwaliteit en tijd.

De nieuwe regels moeten de samenwerking tussen de lidstaten op dit gebied bevorderen. Wat zal er veranderen?

Een evaluatie op Europees niveau maakt het mogelijk zowel de kwaliteit van het onderzoeksresultaat als de evaluatie zelf te verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken die aantonen dat veel van de geneesmiddelen die zijn goedgekeurd voor de behandeling van kanker geen verbeteringen in overlevingspercentages hebben aangetoond, ondanks de hoge prijzen deze medicijnen.

Daarnaast zal dit wetenschappelijke, onafhankelijken en transparante proces zorgen voor vertrouwen in het systeem.

Welke voordelen zullen de nieuwe regels met zich meebrengen?

Dat onderzoeken niet meer dubbel worden uitgevoerd, komt de industrie en de patiënten ten goede. Bovendien zal het kunnen onderscheiden van de werkelijke bijdrage van nieuwe geneesmiddelen ten goede komen aan de duurzaamheid van zorgstelsels, net als het openen van andere gebieden voor samenwerking, zoals op het gebied van precisiegeneesmiddelen.

Wat moet er verder worden gedaan om de toegang tot medicijnen te verbeteren en innovatie te stimuleren?

Het probleem van de hoge prijzen voor bepaalde geneesmiddelen en medische hulpmiddelen is een prioriteit waarvoor wij de Commissie dringend verzoeken wetgeving vast te stellen.

Volgende stappen:

De leden van het Europees Parlement beginnen de onderhandelingen met de EU-ministers zodra de Raad over zijn standpunt heeft beslist.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180927STO14537

Gecreëerd: 04-10-2018 - 18:31


1.

Relevante EU dossiers