Besluit 2018/1485 - Standpunt EU met betrekking tot de wijzigingen van de bijlagen bij de Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) en van de bijlagen bij het Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 5 oktober 2018 gepubliceerd en is op 28 september 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2018/1485 van de Raad van 28 september 2018 tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen met betrekking tot de wijzigingen van de bijlagen bij de Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) en van de bijlagen bij het Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN)

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2018/1485 of 28 September 2018 establishing the position to be adopted on behalf of the European Union as regards the amendments to the Annexes to the European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road (ADR) and to the Regulations annexed to the European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Inland Waterways (ADN)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2018/1485
Origineel voorstel COM(2018)598 NLEN
Celex-nummer i 32018D1485

3.

Key dates

Document 28-09-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 05-10-2018; PB L 251 p. 25-27
Inwerkingtreding 28-09-2018; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

5.10.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 251/25

 

BESLUIT (EU) 2018/1485 VAN DE RAAD

van 28 september 2018

tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen met betrekking tot de wijzigingen van de bijlagen bij de Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) en van de bijlagen bij het Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) is op 29 januari 1968 in werking getreden. Het Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN) is op 29 februari 2008 in werking getreden.

 

(2)

De Unie is geen overeenkomstsluitende partij bij de ADR noch bij het ADN. Alle lidstaten zijn partij bij de ADR en 13 lidstaten zijn partij bij het ADN.

 

(3)

Krachtens artikel 14 van de ADR kan elke overeenkomstsluitende partij één of meer wijzigingen van de bijlagen bij de ADR voorstellen. De werkgroep inzake het vervoer van gevaarlijke goederen (WP.15) kan wijzigingsvoorstellen van deze bijlagen vaststellen. Krachtens artikel 20 van het ADN kan het administratief comité van het ADN wijzigingsvoorstellen van de bijlagen bij het ADN vaststellen. Deze wijzigingsvoorstellen moeten worden geacht te zijn aanvaard tenzij binnen drie maanden vanaf de datum waarop de secretaris-generaal van de Verenigde Naties ze heeft verspreid, ten minste een derde van de overeenkomstsluitende partijen, of vijf van hen als eenderde dat aantal overstijgt, de secretaris-generaal schriftelijk in kennis hebben gesteld van hun bezwaar tegen de voorgestelde wijziging.

 

(4)

De voorgestelde wijzigingen die tijdens het biennium 2016-2018 door de WP.15 en het administratief comité van het ADN zijn vastgesteld zijn op 1 juli 2018 aan de overeenkomstsluitende partijen van de ADR en het ADN meegedeeld.

 

(5)

De voorgestelde wijzigingen kunnen een beslissende invloed hebben op de inhoud van het Unierecht, namelijk Richtlijn 2008/68/EG van het Europees Parlement en de Raad (1). Bij die richtlijn zijn vereisten vastgesteld voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, het spoor en de binnenwateren in of tussen de lidstaten, onder verwijzing naar de ADR, het Reglement betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen per spoor, dat als aanhangsel C bij het het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) is gevoegd (het RID), en het ADN. In artikel 4 van Richtlijn 2008/68/EG is bepaald dat vervoer van gevaarlijke goederen tussen lidstaten en derde landen moet worden toegestaan indien wordt voldaan aan de eisen van de ADR, het RID of het ADN, tenzij in de bijlagen bij die richtlijn anders is vermeld. Bovendien is de Commissie volgens artikel 8 van Richtlijn 2008/68/EG bevoegd om de bijlagen aan te passen overeenkomstig de wetenschappelijke en technologische vooruitgang, met name om rekening te houden met wijzigingen van de ADR, het RID en het ADN.

 

(6)

De voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op technische normen of uniforme technische voorschriften en hebben tot doel het veilig en efficiënt vervoer van gevaarlijke goederen te garanderen, rekening houdend met de technische en wetenschappelijke vooruitgang in de sector en de ontwikkeling van nieuwe stoffen en artikelen die gevaar kunnen opleveren tijdens het vervoer ervan. De ontwikkeling van het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg en over de binnenwateren, zowel binnen...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.