Raad Landbouw en Visserij, 15 oktober 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 15 oktober 2018, 20:30.

Videobeelden van de Raad Landbouw en Visserij (Visserij) van 15 oktober 2018

Voornaamste resultaten

Visserij

De Raad heeft een politiek akkoord bereikt over de vangstmogelijkheden in de Oostzee voor 2019.

Na een hele dag onderhandelen bereikten de ministers een akkoord over de maximumhoeveelheid die de EU-vissers volgend jaar mogen vangen van elk van de 10 in commercieel opzicht belangrijkste visbestanden in de Oostzee, ook de "totaal toegestane vangst" (TAC) genoemd.

Ook werden ze het eens over de EU-quota voor kever en een in de loop van het jaar door te voeren wijziging van de TAC voor ansjovis.

De deadline die we onszelf gesteld hebben voor het duurzaam maken van onze visbestanden - 2020 - komt steeds dichterbij. Het besluit van vandaag is een belangrijke volgende stap richting dit doel, waarmee we bovendien de sociaal-economische levensvatbaarheid van onze kustgemeenschappen in stand houden.

Elisabeth Köstinger, Minister van Duurzaamheid en Toerisme van Oostenrijk, en voorzitter van de Raad

Oostzee: Raad komt vangstmogelijkheden voor 2019 overeen (persmededeling, 15/10/2018)

Vangstmogelijkheden: TAC's en quota (achtergrondinformatie)

De ministers wisselden ook van gedachten over het standpunt dat de EU moet innemen tijdens het jaarlijkseoverleg met Noorwegen in het kader van hun bilaterale visserijovereenkomst, en tijdens de jaarlijkse zitting van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (Iccat), die tussen 12 en 19 november 2017 in Dubrovnik (Kroatië) wordt gehouden.

Internationale visserijovereenkomsten (achtergrondinformatie)

Videobeelden van de Raad Landbouw en Visserij (Landbouw) van 15 oktober in Luxemburg

Landbouw

In een openbare zitting besprak de Raad een voortgangsverslag over het werk aan de voorgestelde verordening strategische GLB-plannen, die de hoeksteen moet vormen voor het gemeenschappelijke landbouwbeleid na 2020. Ook hielden de ministers een gedachtewisseling over de in het voorstel vervatte thema's vereenvoudiging en flexibiliteit voor de lidstaten, en over de door de Commissie voorgestelde nieuwe vergroenings­architectuur, de evenredigheid daarvan en de geschiktheid van de voorgestelde instrumenten.

Toekomst van het GLB na 2020 (achtergrondinformatie)

De thema's waarover we vandaag gesproken hebben, vormen de kern van de voorgestelde GLB-hervorming. We willen ervoor zorgen dat het nieuwe stelsel succesvol, efficiënt en duurzaam wordt. Het moet eenvoudiger worden voor landbouwers en nationale overheden, en toekomstgericht en duurzaam zijn ten behoeve van onze burgers en landbouwers, de voedselveiligheid en het milieu.

Elisabeth Köstinger, Minister van Duurzaamheid en Toerisme van Oostenrijk, en voorzitter van de Raad

De Raad werd ingelicht over de ontwikkeling van de Afrikaanse varkenspest in Europa. De ministers uitten hun bezorgdheid over de snelle verspreiding van de ziekte en herhaalden hun bereidheid om overal in Europa de relevante EU-wetgeving en de maatregelen uit de EU-strategie inzake Afrikaanse varkenspest uniform te handhaven, met de nadruk op samenwerking inzake het beheer van wilde zwijnen en voorzorgsmaatregelen.

Andere agendapunten

De ministers werden over een aantal andere zaken geïnformeerd, waaronder:

de resultaten van de recentste bijeenkomst van de Ministers van Landbouw van de G20 (Buenos Aires, 27‑28 juli 2018)

de marktsituatie in de suikersector

de verkiezing van de directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV)

de resultaten van de informele procedure om overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke EU-kandidatuur voor de verkiezing van de volgende directeur-generaal van de FAO in 2019

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3642

Luxemburg

15 oktober 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Landbouw en Visserij, 15 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma, Raad Landbouw en Visserij, 15 oktober 2018

Lijst van A‑punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Landbouw en Visserij, 15 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A‑punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Landbouw en Visserij, 15 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden

Stemuitslagen zitting