High-Level Conference: 70th Anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, Brussel

Europees parlement in Brussel
Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen

This year marks the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR). It is a milestone document which over the decades has inspired a rich body of legally binding international human rights treaties.

The European Parliament has made full use of its powers to contribute to shaping the EU's policies and instruments in advancing human rights both inside and outside the EU. To renew this unshakeable commitment to the subject, the European Parliament will hold a High Level Conference to reflect on the core principles of human rights as set out in the UDHR: universality, inter-dependence and indivisibility, while at the same time addressing new challenges in a global and digital world

The President of the European Parliament Antonio Tajani will open the conference in the presence of Vice President/High Representative Federica Mogherini, United Nations High Commissioner for Human Rights Michelle Bachelet, General Prosecutor of the International Criminal Court Fatou Bensouda, and several other dignitaries.

Location: Hemicycle, Paul-Henri Spaak building, European Parliament

Last updated: 19-11-2018


1.

Europees Parlement (EP)

Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden i (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels i in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen i die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.

De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. De volgende verkiezingen zijn in 2024. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie i en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie i een beslissing over deze voorstellen neemt.

2.

EP-Subcommissie Mensenrechten (DROI)

Deze parlementaire subcommissie i houdt zich onder meer bezig met de instrumenten van de EU op het gebied van mensenrechten en democratie. Deze subcommissie vestigt haar aandacht op specifieke mensenrechtenkwesties, en bekijkt of de EU in haar extern optreden de mensenrechten eerbiedigt. Daarbij wordt erop gelet dat al het externe beleid van de Unie (zoals het handelsbeleid en het asiel- en migratiebeleid) in overeenstemming is met het mensenrechtenbeleid van de Europese Unie.

De commissie is in 1999 opgericht vanuit de noodzaak om nauwer contact te onderhouden met de Hoge Vertegenwoordiger van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid i (CFSP) en met de Raad i over urgente ontwerpresoluties met betrekking tot mensenrechten. Het doel hiervan was enerzijds om informatie uit aangeleverde dossiers te toetsen en anderzijds om vast te stellen welke acties zijn ondernomen of gepland door andere instituties werkzaam op dit gebied. Anderzijds werd ook de noodzaak geuit om de voortgang van urgente dossiers beter te volgen door middel van follow-up's.

3.

Meer over...