Eurotop, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 18 oktober 2018
plaats Brussel, België
organisatie Eurotop i

Livestreaming

Livestreaming

18 oktober 2018

  • 13:00 Foto- en videomoment

Planning onder voorbehoud

Wat is een Eurotop?

Voornaamste agendapunten

De EU-leiders komen voor de Eurotop bijeen in inclusieve vorm (27 lidstaten). Met het oog op de eurotop in december zullen zij de voortgang van de onderhandelingen over de verdieping van de economische en monetaire unie (EMU) bespreken. Eurogroepvoorzitter Mário Centeno zal de leiders informeren over het werk van de ministers, en ook president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zal aanwezig zijn.

De hervorming van de eurozone is onderdeel van de Leidersagenda, een concreet werkprogramma bedoeld om impasses te doorbreken en oplossingen te vinden voor de belangrijkste politieke uitdagingen en prioriteiten van de EU. De Leidersagenda werd door voorzitter Tusk opgesteld, op verzoek van de EU-leiders tijdens een vergadering in Tallinn (Estland) in september 2017, en stuurt het EU-optreden de komende 2 jaar aan.

Eerdere Eurotoppen

Tijdens de vorige Eurotop in juni namen de EU-leiders een eerste reeks besluiten over de hervorming van de EMU aan, onder meer over de rol van het ESM en de voltooiing van de bankenunie. Zij droegen de Eurogroep op om uiterlijk in december 2018 de voorwaarden voor het gemeenschappelijk achtervangmechanisme voor te bereiden en het eens te worden over de modaliteiten voor de verdere ontwikkeling van het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM).

In december 2017 besloten de EU-leiders dat de werkzaamheden moesten worden toegespitst op gebieden waarop de overeenstemming het grootst is. Stapsgewijze vorderingen met kwesties als de voltooiing van de bankenunie en de ontwikkeling van het ESM moeten de veerkracht van de EMU aanzienlijk versterken.


1.

Eurotop

De Eurotop bestaat uit de staatshoofden en regeringsleiders van de landen die de Euro als nationale munteenheid hebben ingevoerd i en de voorzitter van de Europese Commissie i. Zij komen minimaal twee keer per jaar bijeen en stellen de strategische richtsnoeren vast voor het economisch beleid, voor een beter concurrentievermogen en voor meer convergentie (naar elkaar toe groeien) in de eurozone.

Het is een informeel orgaan en geen formatie i van de Raad. De term 'eurotop' wordt overigens ook wel gebruikt voor de Europese Raad i: het overleg van alle staatshoofden en regeringsleiders van de hele Europese Unie, maar dat heeft meer deelnemers.

2.

Meer over...