Europese privacy toe aan grootscheepse E-Update

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 25 oktober 2018.

Het Europees Parlement roept in een resolutie op tot maatregelen om grootschalig misbruik en gebrekkige bescherming van persoonlijke gegevens van mensen door bedrijven als Facebook tegen te gaan. Ook zijn er meerderheden voor amendementen van D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld, waaronder één om een Eurocommissaris voor privacy aan te stellen:

“Eén Eurocommissaris die zich uitsluitend met privacy bezighoudt is nodig. Privacy is niet meer iets dat je er als Eurocommissaris even bij kan doen. Privacy en gegevensbescherming vallen nu onder een lid van de Commissie dat ook nog justitie, consumentenzaken en gendergelijkheid in de portefeuille heeft. Dat blijkt, als je wetten voorgesteld ziet worden die niet in lijn zijn met Europese privacywetten en jurisprudentie.”

Massale hacks

Directe aanleiding voor de resolutie, is om Facebook en andere online platforms te houden aan Europese privacywetten. Deze bedrijven dienen bovendien volledige transparantie te geven over privacyinstellingen en advertenties. Daartoe moeten ze Europese en nationale toezichthouders toelaten om een diepgaand onderzoek naar het dataprotectie- en veiligheidsbeleid uit te voeren.

Vorige maand werd bekend dat 50 miljoen Facebookaccounts gehackt zijn. Facebook beschermt de gegevens van gebruikers dus onvoldoende. De beloofde interne inspectie heeft nog geen enkel resultaat opgeleverd. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt het hoog tijd voor maatregelen, om Facebook tot actie te dwingen:

"Een half jaar nadat het datamisbruik door Cambridge Analytica via Facebook aan het licht kwam, voelen grote internetplatforms er nog weinig voor om zich aan de regels te houden. Het is tijd dat de politiek het heft in handen neemt, als het bedrijfsleven hier te laks op is. Ik zie geen andere oplossing, om de gegevens van miljoenen mensen te beschermen."

Alert in verkiezingstijd

De resolutie roept online platforms en nationale regeringen op extra aandacht te besteden aan politiek adverteren in verkiezingstijd, wat een groot gevaar kan vormen voor de democratie. Zo roept de resolutie op tot het instellen van onafhankelijke inspecties van verkiezingscampagnes over datagebruik en meer duidelijkheid voor gebruikers over politieke advertenties.

Problematische regelingen op de schop

Het Privacy Shield en een “onderzoeksuitzondering” in de Europese privacywet zijn In 't Veld een doorn in het oog. Ze greep de resolutie aan om het misbruik van deze regelingen aan te kaarten:

“Cambridge Analytica kon persoonsgegevens via Facebook gebruiken dankzij een uitzondering op onderzoek in de Europese privacywet. Een schandalig misbruik van deze regeling. Als Parlement roepen we op, om deze ‘onderzoeksuitzondering' nooit een achterdeur te laten zijn voor gegevensmisbruik."

Per amendement van In ‘t Veld wordt de Europese Commissie opgeroepen, om het Privacy Shield op te schorten, totdat deze volledig waterdicht is en de VS zich volledig aan de afspraken houden.

"Jarenlang kon Facebook via een regeling met de Verenigde Staten gegevens van Europese burgers naar de VS overhevelen. Het 'Privacy Shield' beschermt Europese burgers totaal niet. Het is effectief een kattenluikje, om gegevens van Europeanen over te hevelen naar de VS, waar het toezicht en de bescherming minder zijn.”

Europese privacy toe aan grootscheepse E-Update

Deze resolutie is er om gaten te dichten, maar er is meer nodig. Op dit moment zijn de onderhandelingen op een aanvullende e-privacywet, die specifiek het ongevraagd bespioneren van het gedrag van gebruikers aan banden moet leggen, geblokkeerd. In 't Veld: "De christendemocraten en conservatieven willen zwakkere bescherming voor gebruikers op internet, maar waren er als de kippen bij om Mark Zuckerberg voor een hoorzitting naar het Parlement uit te nodigen. Hun standpunt over deze aanvullende wet is erg onverantwoordelijk. Aanvullende bescherming om het tracken van gebruikers te voorkomen is hard nodig."