[E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van het lid Omtzigt (CDA) om nog voor het AO Eurogroep/Ecofinraad een brief te vragen over de triloog inzake het bankenpakket, Den Haag

Tweede Kamer verhuizing
Tweede Kamer
datum 28 november 2018 09:30
plaats Den Haag
locatie Gebouw Tweede Kamer i Toon locatie
zaal locatie onbekend
toegankelijkheid openbare vergadering
organisatie Tweede Kamercommissie voor Financiën (FIN) i

Van: Commissie Financiën

Verzonden: woensdag 28 november 2018 9:36

Aan: GC-Commissie-FIN

CC: Commissie Financiën

Onderwerp: [UITKOMST - E-MAILPROCEDURE] Voorstel CDA om nog voor het AO Eurogroep/Ecofinraad een brief te vragen over de triloog inzake bankenpakket

UITKOMST VAN DE E-MAILPROCEDURE

Geachte leden,

Voor het voorstel van het lid Omtzigt (CDA) om de minister van Financiën te vragen op zo kort mogelijke termijn, liefst nog voor aanvang van het AO, documenten aan de Kamer te verstrekken die betrekking hebben op de onderhandelingen in het kader van de triloog over het bankenpakket (voltooiing bankenunie) zijn instemmende reacties verkregen van de fracties van: VVD, PVV, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en 50PLUS.

De fracties van PvdD, SGP, DENK en FvD hebben niet gereageerd.

Het voorstel is derhalve aangenomen.

Het verzoek aan de minister is inmiddels overgebracht.

Met vriendelijke groet,

Sander Weeber

Griffier van de vaste commissie voor Financiën

----

Geachte leden van de commissie Financiën,

in het bijzonder de woordvoerders Eurogroep/Ecofinraad,

Hedenavond heeft het lid Omtzigt (CDA) verzocht om een e-mailprocedure uit te schrijven in verband met het algemeen overleg Eurogroep/Ecofinraad van 28 november, 10.00 uur. Hij stelt voor (zie onderstaand bericht) om de minister van Financiën te vragen op zo kort mogelijke termijn, liefst nog voor aanvang van het AO, documenten aan de Kamer te verstrekken die betrekking hebben op de onderhandelingen in het kader van de triloog over het bankenpakket (voltooiing bankenunie).

In aanvulling op onderstaand bericht deelde de heer Omtzigt mij nog mee dat de spoedeisendheid van zijn voorstel zit in het gegeven dat hij graag wil inzien wat er over dat bankenpakket precies is voorgesteld door de andere gremia.

Ik voeg daaraan toe dat uit de afgelopen vrijdag ontvangen geannoteerde agenda van de Ecofinraad van 4 december a.s. blijkt dat tijdens die raad besluitvorming is voorzien.

Uw voorzitter heeft geoordeeld dat het voorstel van het lid Omtzigt, gelet op zijn toelichting over het spoedeisende karakter daarvan, zich ervoor leent om door middel van een e-mailprocedure aan u te worden voorgelegd, nu het voorstel op zichzelf eenvoudig van aard is. Wel tekent de voorzitter daarbij aan dat het spoedeisend karakter, en de korte reactietermijn die daardoor moet worden toegepast, is ontstaan door het late moment waarop het voorstel is voorgelegd.

Ik verzoek u uiterlijk woensdag 28 november, om 9.30 uur kenbaar te maken of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*

Indien het voorstel wordt aangenomen, zal het verzoek nog vóór aanvang van het algemeen overleg om 10.00 uur, aan de minister worden overgebracht.

*Toelichting

De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:

  • 4. 
    Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.

Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

Met vriendelijke groet,

Sander Weeber

Griffier van de vaste commissie voor Financiën

Van:

Verzonden: dinsdag 27 november 2018 18:22

Aan: Commissie Financiën; Weeber, S.

Onderwerp: Verzoek CDA-fractie

Urgentie: Hoog

Geachte griffie,

Zie hieronder een verzoek van de CDA-fractie. Ik weet niet of dit zo via de griffie opgevraagd kan worden, en of hier eerst een meerderheid van de commissie achter moet staan.

Namens Pieter Omtzigt het volgende verzoek:

Er wordt in de Ecofin van 4 december besloten over het bankenpakket, als onderdeel van de voltooiing van de bankenunie. De CDA-fractie zou graag op korte termijn, indien mogelijk voor het AO Ecofin/Eurogroep van morgen de documenten ontvangen, die gebruikt zijn bij de triloog (vier kolommen en de compromisteksten) bij de onderhandelingen. Hierbij verwijst de fractie naar de uitspraak in de zaak De Capitano bij het Europees Hof, dat deze documenten openbaar dienen te zijn.


1.

Triloog

2.

Tweede Kamercommissie voor Financiën (FIN)

Deze Tweede Kamercommissie i houdt zich bezig met de hoofdlijnen van het financieel-economisch beleid die horen bij het ministerie van Financiën i.

Meer in het bijzonder gaat het daarbij om

3.

Meer over...