Nacht van de Europese film: gratis vertoningen van Europese films in 34 steden in de EU

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 30 november 2018.

De eerste editie van de Nacht van de Europese film vindt in de hele EU plaats van 3 tot en met 7 december 2018 en zal naar verwachting meer dan 7200 mensen bereiken.

Het initiatief maakt deel uit van het MEDIA-programma van Creatief Europa, dat al 27 jaar steun verleent aan de Europese audiovisuele sector. Het doel van de Nacht van de Europese film is te laten zien hoe de EU niet alleen bijdraagt aan de ontwikkeling van de creatieve en culturele sector, maar ook aan de samenleving als geheel. Met ongeveer 50 gratis filmvoorstellingen in de hele EU van 3 tot en met 7 december wil de Europese Commissie Europa dichter bij de mensen brengen en samen met hen de rijkdom aan Europese films omarmen.

Commissaris Mariya Gabriel i, verantwoordelijk voor Digitale Economie en Samenleving: "Film is een essentieel onderdeel van onze rijke en diverse Europese cultuur en versterkt de banden tussen mensen, die bij een film dezelfde passie en emotie ervaren. De Nacht van de Europese film is een gelegenheid om die diversiteit voor het voetlicht te brengen en te laten zien hoe belangrijk het is een rijke, vrije en gevarieerde filmproductie te ondersteunen. Via alle maatregelen die worden genomen ten gunste van de Europese film, is de EU aanwezig in het dagelijks leven van de burgers".

Tibor Navracsics i, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, voegt daaraan toe: "Europese films maken deel uit van ons cultureel erfgoed, waarop we het hele jaar de schijnwerper hebben gericht om het voor iedereen toegankelijk te maken. In die geest zullen de activiteiten in het kader van de Nacht van de Europese film de burgers laten zien hoe het Europese beleid verbonden is met hun leven, met de emoties die zij voelen in de bioscoop, en hoe ze door een lokaal evenement bij te wonen deel kunnen uitmaken van een ervaring die in heel Europa wordt gedeeld."

Alle 34 bioscopen die deelnemen aan het initiatief zullen een speciaal avondevenement organiseren waarop een van de 20 door MEDIA gesteunde films wordt vertoond. Op het programma staan onder meer "Cold War", "The Killing of a Sacred Deer", "Girl" en "Border". De films zijn gekozen door de plaatselijke bioscopen, zodat het programma op de interesses en gewoonten van hun publiek is afgestemd. De films worden vertoond in bekende bioscopen die behoren tot het netwerk Europa Cinemas. De coördinatie is in handen van Creatief Europa MEDIA en de televisieomroep ARTE.

Na de vertoningen volgt een kort debat waarin filmliefhebbers over de film kunnen praten met filmmakers en recensenten. Er zullen ook vertegenwoordigers van de Europese Commissie aanwezig zijn om uitleg te geven over het programma MEDIA en het belang ervan voor de vormgeving van het Europese audiovisuele landschap.

Achtergrond

Sinds 1991 heeft de Europese Commissie via het programma MEDIA de Europese audiovisuele sector vormgegeven en bijgedragen aan het concurrentievermogen van de sector en de culturele diversiteit in Europa. Een van de belangrijkste acties is het verlenen van financiële steun aan de distributie van Europese films buiten hun land van productie. Elk jaar worden met de hulp van MEDIA gemiddeld meer dan 400 films beschikbaar gemaakt voor bioscoopgangers in een ander Europees land. In mei 2018 heeft de Commissie voorgesteld om voor de volgende langetermijnbegroting van de EU (2021-2027) het budget van het programma met bijna 30 % te verhogen.

De "Nacht van de Europese film" is een nieuw initiatief, dat onderdeel is van een communicatiestrategie die erop gericht is het MEDIA-programma en de verschillende aspecten ervan beter bekend te maken bij het publiek en de burgers beter bij de activiteiten van het programma te betrekken. Het initiatief helpt ook Europese audiovisuele werken over de grenzen heen bekend te maken en culturele diversiteit te bevorderen. Het is een aanvulling op de EUandME-campagne, die met een reeks van vijf korte films over mobiliteit, duurzaamheid, vaardigheden en werk, rechten en het digitale tijdperk beoogt te laten zien hoe Europa het verschil maakt.

Meer informatie

Meer informatie en Factsheet Nacht van de Europese film

Factsheet over MEDIA-Creatief Europa in de EU-begroting 2021-2027

Factsheet MEDIA-ondersteuning voor documentaires

Evaluatieverslag MEDIA 2017

Factsheet: Register van Europese films online

Website van het Europees Jaar van het cultureel erfgoed

IP/18/6621

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail