Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie), 4 december 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 4 december 2018, 16:30.

Videobeelden van de Raad Telecommunicatie van 4 december 2018

Voornaamste resultaten

De Raad heeft overeenstemming bereikt over zijn standpunt (partiële algemene oriëntatie) over een EU-financieringsprogramma met de naam "Digitaal Europa", dat de digitale transformatie van de Europese samenlevingen en economieën moet bevorderen. Het bestrijkt vijf cruciale gebieden: supercomputing, kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging, geavanceerde digitale vaardigheden, en het brede gebruik van digitale technologieën in de hele economie en samenleving.

Het programma Digitaal Europa zal er mee voor zorgen dat burgers, bedrijven en overheidsinstanties de immense mogelijkheden van de digitalisering optimaal benutten. Een combinatie van financiële steun en deskundigheid, onder meer van het netwerk van Europese digitale hubs, moet zelfs de kleinste bedrijven ertoe aanzetten risico's te nemen en te innoveren. Zo kan Europa op gebieden als robotica en kunstmatige intelligentie een voortrekkersrol blijven spelen.

Norbert Hofer, Minister van Verkeer, Innovatie en Technologie van Oostenrijk, fungerend voorzitter van de Raad

Programma Digitaal Europa - Raad bepaalt standpunt (persmededeling 04/12/2018)

De Raad keurde zonder debat ook een belangrijke hervorming op het gebied van telecommunicatie goed, onder andere een Europees wetboek voor elektronische communicatie en een geactualiseerd mandaat voor het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (Berec). De nieuwe regels zullen een stimulans betekenen voor de snelle uitrol van 5G in heel Europa, innovatie bevorderen en de consumentenbescherming op het gebied van elektronische communicatie versterken.

Wij hebben vandaag de brede hervorming van elektronische communicatie afgerond. Die zal zorgen voor vaste en mobiele connectiviteit van zeer hoge kwaliteit voor iedereen en voor een betere consumentenbescherming. De nieuwe regels zullen ook een "omgekeerde 112" introduceren - dat wil zeggen, een levensreddend publiek waarschuwingssysteem - en maximumprijzen voor telefoongesprekken en sms-berichten binnen de EU, wat voor iedereen goed nieuws is.

Norbert Hofer, Minister van Verkeer, Innovatie en Technologie van Oostenrijk, fungerend voorzitter van de Raad

Betere connectiviteit: EU keurt telecomhervorming goed (persmededeling 04/12/2018)

De ministers maakten de balans op van de voortgang met het voorstel voor de oprichting van een Europees kenniscentrum voor industrie, technologie en onderzoek op het gebied van cyber­beveiliging en een netwerk van nationale coördinatiecentra. Doel van de ontwerpverordening is een efficiënte structuur voor het bundelen en delen van capaciteit voor cyberbeveiligingsonderzoek op te zetten en vernieuwende oplossingen op cyberbeveiligingsgebied mogelijk te maken.

De ministers bespraken ook de voortgang en wisselden van gedachten over een voorstel voor de actualisering van de privacyregels voor elektronische communicatie (e‑privacy). Het voorstel moet zorgen voor een gedegen bescherming van de persoonlijke levenssfeer, communicatie en persoonsgegevens in de sector elektronische communicatie, en een gelijk speelveld scheppen voor aanbieders van diverse diensten. De gedachtewisseling bood sturing voor de vervolgbesprekingen over het voorstel.

Het voorzitterschap informeerde de ministers over de lopende of komende onderhandelingen met het Europees Parlement over drie wetgevingsvoorstellen: het hergebruik van overheidsinformatie; invoering van .eu als topniveaudomein; en de cyberbeveiligingsverordening.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3658-2

Brussel

4 december 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota - Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie), 04/12/2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige agenda

Indicatief programma

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting