Raad Milieu, 20 december 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 20 december 2018, 20:00.

Videobeelden van de Raad Milieu van 20 december 2018

Voornaamste resultaten

CO2-emissienormen voor vrachtwagens

Tijdens hun zitting van 20 december in Brussel bereikten de Ministers van Milieu een akkoord over de voorgestelde verordening inzake CO2‑normen voor zware bedrijfsvoertuigen. Zij werden het eens over het standpunt van de Raad over de tekst en bepaalden voor het eerst EU‑streefdoelen met betrekking tot de CO2‑emissies van vrachtwagens.

Vanaf 2025 zullen nieuwe vrachtwagens en bussen gemiddeld 15% minder CO2 uitstoten. Vanaf 2030 wordt dat 30% minder CO2. Dit maakt deel uit van onze inspanningen om het wegvervoer koolstofvrij te maken en draagt bij tot onze doelstellingen in het kader van de Overeenkomst van Parijs. De vandaag overeen­gekomen regels betekenen dat we tussen 2020 en 2030 54 miljoen ton CO2 minder zullen uitstoten, wat overeenkomt met de totale jaarlijkse uitstoot van Zweden.

Elisabeth Köstinger, Oostenrijks Minister van Duurzaamheid en Toerisme

Infographic - Greenhouse gas emissions in the EU

Infographic showing the evolution of greenhouse gas emission in the European Union over three periods of time Zie volledige infographic

Langetermijn­klimaatstrategie van de EU

De Ministers van Milieu namen de gelegenheid te baat om een eerste gedachtewisseling te houden over de nieuwe EU‑klimaatactie­strategie die de Europese Commissie vorige maand heeft voorgesteld. Twee van de acht door de Commissie voorgestelde scenario's laten zien hoe de EU uiterlijk 2050 emissieneutraal kan worden.

LIFE-programma

De Raad bereikte een partiële algemene oriëntatie over de LIFE­verordening waardoor de EU ook na 2020 haar belangrijkste programma voor milieubescherming, klimaatactie en de bescherming van wilde planten- en diersoorten en habitats behoudt.

Andere agendapunten

In een openbare zitting kon de Raad luisteren naar een presentatie van het voorzitterschap over de richtlijn betreffende kunststoffen voor eenmalig gebruik, de verordening betreffende CO2‑normen voor auto's en bestelwagens, de drinkwaterrichtlijn, de verordening betreffende persistente organische verontreinigende stoffen en de verordening betreffende de onderlinge afstemming van de verslagleggingsverplichtingen.

Commissievoorstel over de langetermijn­klimaatstrategie

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3666

Brussel

20 december 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Lijst van A‑punten, niet‑wetgevingswerkzaamheden

Lijst van A‑punten, wetgevingsberaadslagingen

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting