Plovdiv en Matera, Europese Culturele Hoofdsteden 2019 - EU monitor

EU monitor
Zaterdag 28 maart 2020
kalender

Plovdiv en Matera, Europese Culturele Hoofdsteden 2019

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP)†i, gepubliceerd op maandag 7 januari 2019.

Een rijk historisch en cultureel erfgoed en een oog voor de toekomst. Plovdiv in Bulgarije en Matera in ItaliŽ zijn de Culturele Hoofdsteden van 2019.

Plovdiv

Het is de eerste Bulgaarse stad die zich Culturele hoofdstad van Europa mag noemen. Plovdiv, gelegen in het zuidoosten van Bulgarije is de op ťťn na grootste stad van het land, met ongeveer 345.000 inwoners.

"Na het voorzitterschap van de Raad van de EU [tussen januari en juni 2018], is Plovdiv 2019 ťťn van de volgende grote en belangrijke evenementen voor Bulgarije", zegt Andrey Kovatchev (EVP, BG) .

Samen is het motto van Plovdiv Culturele Hoofdstad van Europa. Het omvat vier thematische platforms: Samenvoegen integreert etnische en minderheidsgroepen en heeft tot doel verschillende generaties en sociale groepen bij elkaar te brengen; Transformeer herleeft en geeft opnieuw vorm aan vergeten stedelijke ruimtes; Herleef heeft tot doel het historische erfgoed te behouden en de toegang tot cultuur uit te breiden; Relax bevordert duurzaam leven met een traag tempo, langzaam voedsel en degrowth.

De stad heeft meer dan 300 projecten gepland en bijna 500 evenementen op meer dan 70 locaties in de stad. "Naar verwachting zullen meer dan twee miljoen toeristen Plovdiv in 2019 bezoeken", aldus het EP-lid.

Matera

De stad van 60.000 inwoners ligt in het zuiden van ItaliŽ, bekend om zijn historische Sassi-grotwoningen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Dit geeft de stad de mogelijkheid om de wereld haar natuurhistorische attracties te laten zien, zegt Piernicola Pedicini (EFDD, IT). "Mensen zullen de mogelijkheid hebben om de schoonheid te bewonderen van de huizen die in de rotsen zijn uitgehouwen, de ondergrondse kerken, de dertiende-eeuwse kathedraal en het ongelooflijke landschap dat de stad omringt".

De slogan van Matera 2019 is Open Toekomst! en het heeft vijf hoofdthema's: Oude toekomst, ContinuÔteit en Verstoringen, Reflecties en Verbindingen, UtopieŽn en DystopieŽn en Roots en Routes. Het omvat twee pijlerprojecten: I-DEA, gewijd aan onderzoek en vertegenwoordiging van de culturele, artistieke en antropologische geschiedenis van de regio en Open Design School, een ontwerplaboratorium, experimenten en interdisciplinaire innovatie.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20181205STO20960

GecreŽerd: 07-01-2019 - 02:30