Leve de politieke beweging? Praat mee in het Politiek Café van februari, Den Haag

MI logo
datum 12 februari 2019 20:00
plaats Den Haag
locatie Nieuwspoort Toon locatie
organisatie Montesquieu Instituut (MI) i

Kom op dinsdag 12 februari naar het Politiek Café bij ProDemos en praat mee over politieke bewegingen. Wat is een politieke beweging nu precies en wat is het verschil met een politieke partij? Bedrijven ze een fundamenteel andere vorm van politiek?

De politieke beweging in opkomst

In het Politiek Café van 12 februari staat de ‘politieke beweging’ centraal. De afgelopen jaren zijn steeds meer alternatieven voor traditionele politieke partijen ontstaan, zowel in Nederland als daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan de ‘En Marche’ beweging waarmee Emmanuel Macron president van Frankrijk werd of de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo die het Italiaanse politieke landschap flink opschudde. In Nederland leidt Thierry Baudet het Forum voor Democratie, dat zichzelf de ‘enige politieke beweging’ noemt, met inmiddels ruim 30.000 leden. Maar wat is precies het verschil tussen een politieke beweging en een politieke partij, zeker als een politieke beweging ook als partij actief is in een volksvertegenwoordiging?

Van partij naar beweging

Bedrijven bewegingen op een fundamenteel andere manier politiek dan politieke partijen? Voelen kiezers zich meer verbonden met nieuwe bewegingen dan met partijen en zo ja, waarom dan? Ledenaantallen bij politieke partijen in het algemeen lopen al jaren terug, maar de ledenaantallen van GroenLinks zijn gestegen. Jesse Klaver noemt zijn GroenLinks een beweging. Is dat toeval?

In het najaar van 2018 noemde ook de SP zichzelf een beweging. Kan elke politieke partij zichzelf omvormen tot beweging? En is dat dan vernieuwend of juist ‘terug naar de wortels’? De SP verbindt zichzelf bijvoorbeeld nauw met maatschappelijke organisaties, zoals vakbond FNV, iets dat in het verleden vrij vanzelfsprekend was voor politieke partijen.

Beweging als modewoord?

In verzuild Nederland waren politieke partijen onderdeel van een heel netwerk van maatschappelijke bewegingen die aansloten bij een bepaalde ideologie. Denk hierbij aan verschillende milieuorganisaties, vakbonden en vrouwenorganisaties. Een politieke partij was vaak de ‘politieke tak’ van een bepaalde overtuiging. Is de poging tot verbreding van politieke partijen naar bewegingen daarom misschien niet zozeer nieuw, maar eerder een reactie op nieuwe partijen en bewegingen, die opgericht worden uit onvrede met de bestaande politieke partijen en het politieke stelsel?

Of is ‘beweging’ vooral een modewoord, dat nieuwe én oude politieke entiteiten kunnen gebruiken om zichzelf in toon en stijl af te zetten tegen de bestaande politieke structuur, maar dat in de praktijk vooral oude wijn in nieuwe zakken is?

Over deze vragen en meer gaan we in het Politiek Café van februari in gesprek met verschillende sprekers en het publiek.

Sprekers

  • René Cuperus is politiek analist en columnist bij de Volkskrant. Ook is hij verbonden aan instituut Clingendael
  • Jeroen Postma is voorzitter van GroenLinks en docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Devika Partiman, oprichter van Stem op een Vrouw, is columnist van de avond

De avond staat onder leiding van Victor Vlam.

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 12 februari, 20.00 - 21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Studio, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem is verplicht

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...