Premier Sánchez: moeten Europa beschermen, zodat Europa burgers kan beschermen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 17 januari 2019.

In het licht van nieuwe uitdagingen moet de EU verdedigd worden tegen diegenen die ze willen vernietigen, zei Spaans premier Sánchez i woensdag in het Europees Parlement i.

Tijdens een debat in de plenaire vergadering over de toekomst van Europa onderstreepte de eerste minister van Spanje de noodzaak “om Europa te beschermen, zodat Europa haar burgers kan beschermen”. Voor hem moet dit gebeuren via een Unie die gebaseerd is op rechten, die onderdak biedt aan de meest kwetsbaren, kansen geeft aan de jeugd en aan werklozen en de veiligheid van haar burgers garandeert. De EU moet daarnaast haar inzet in de strijd tegen de klimaatopwarming herbevestigen en de economische en monetaire unie als proces vervolledigen.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei stelde premier Sánchez ook enkele prioriteiten voor de EU. Volgens hem moet de Unie de globalisering aanwenden om zo het voortbestaan van het Europese sociaal model te verzekeren. Hij vroeg daarbij om een einde te maken aan de besparingsmaatregelen, die sinds de financiële crisis in voege traden en voor een breuklijn zorgden in de Europese Unie. “Het is tijd om dit hoofdstuk af te sluiten om zo Europa terug waardevol te maken voor de Europese burgers.”

Sánchez sprak ook over extremistische en anti-Europese retoriek. Hij waarschuwde dat “vrede, democratie en vrijheid nooit als vanzelfsprekend mogen worden beschouwd” en drong erop aan dat iedereen de Europese waarden zou verdedigen. Sánchez stelde daarbij dat zijn voornaamste zorg niet zozeer “de extreemrechtse beweging zelf is, maar de manier waarop extreemrechts de agenda en het discours bepaalt van politieke partijen die in het verleden zeer loyaal waren aan het Europese project”.

Brexit

De Spaanse eerste minister verklaarde dat het terugtrekkingsakkoord dat het Britse parlement wegstemde “de best mogelijke deal” was voor een ordelijke Brexit. Het akkoord bood ook de best mogelijke bescherming aan zowel de EU als het VK, onder meer op vlak van de rechten van Europese en Britse burgers en van andere - economische - actoren. Sánchez noemde Brexit verder “een schande” waarbij iedereen verliest, en drukte zijn hoop uit voor een compromis dat de relaties tussen de EU en het VK zo hecht als mogelijk maakt.

Vrouwenrechten

Sánchez benadrukte dat zijn regering het hoogst aantal vrouwelijke leden telt in de wereld. Hij vroeg de EU om een bindende strategie uit te tekenen om gendergelijkheid te promoten, met daarbij de focus op het verkleinen van de gender gap, zoals op het gebied van de hogere werkloosheid en het gebrek aan veiligheid die vrouwen ervaren.

Globale uitdagingen

Voor Sánchez moet de EU inzetten op de creatie van een Europees leger, om zo een geloofwaardige speler te worden op het wereldtoneel. De Unie moet daarbij gemeenschappelijke waarden en het belang van de rechtsstaat verdedigen. Voor de premier toont de Unie daarmee aan de wereld dat zij “ervoor kiest een soft power te zijn, in plaats van dat dit ingegeven is door zwakte”. Inzake migratie hamerde Sánchez op meer samenwerking tussen de landen van herkomst (vooral dan Afrikaanse landen), transitlanden en aankomstlanden. Terwijl wil hij ook de globale aanpak van deze kwestie binnen de VN blijven ondersteunen. Wat betreft de hervorming van het asiel- en migratiebeleid moeten verantwoordelijkheid en solidariteit de leidende principes vormen.

Catalonië

Tijdens het debat werd ook de Catalaanse kwestie door de parlementsleden ter sprake gebracht. Premier Sánchez verklaarde daarbij dat, hoewel er misschien een parlementaire meerderheid voor een onafhankelijke Catalaanse staat bestaat, er niettemin geen sociale meerderheid is die dit ondersteunt. “Men kan geen politiek project opdringen aan een meerderheid, als die herhaaldelijk heeft verklaard dat zij deze richting niet uit wil”. Hij drong er bij de pro-onafhankelijke krachten op aan dat zij in dialoog zouden treden met de Catalaanse samenleving, gesteund door een Spaanse regering die - met respect voor de grondwet - deze kwestie via gesprekken tot een goed einde wil brengen.

Bekijk fragmenten van de verklaringen in het Parlement via onderstaande links: