Ministeriële bijeenkomst EU-ASEAN, 21 januari 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 21 januari 2019, 20:30.

Beelden van de bijeenkomst EU-ASEAN van 21 januari in Brussel

Voornaamste resultaten

De 22e ministeriële bijeenkomst EU-ASEAN bracht de Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie en hun tegenhangers uit de 10 lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN) samen. Zij bevestigden de belangrijke rol van de ASEAN en de Europese Unie bij het bepalen van de politieke, sociaal-economische en veiligheidsagenda voor beide regio's en op mondiaal niveau, en bereikten een beginselakkoord over het opwaarderen van de betrekkingen tussen de EU en de ASEAN tot een strategisch partnerschap.

Wij zijn het vandaag in beginsel eens geworden over het opwaarderen van onze betrekkingen tot een strategisch partnerschap. Dat is een erkenning van het strategisch partnerschap dat wij reeds op vele gebieden hebben. Het geeft een belangrijk signaal dat de twee meest vooruitstrevende en meest succesvolle integratieprocessen ter wereld pal achter multilateralisme en een op regels gebaseerde wereldorde staan.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Wij vertegenwoordigen 2 van de meest succesvolle regionale organisaties ter wereld. We delen waarden en gemeenschappelijke doelen. We tillen ons partnerschap nu naar een hoger niveau, en zullen voort nieuwe gebieden verkennen waarop wij kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren, zoals cyberveiligheid, maritieme beveiliging, connectiviteit en klimaatverandering.

Vivian Balakrishnan, Minister van Buitenlandse Zaken van Singapore, ASEAN-coördinator voor de betrekkingen met de EU

De Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en de ASEAN namen een gezamenlijke verklaring aan:

Gezamenlijke verklaring van de 22e ministeriële bijeenkomst EU-ASEAN

De Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en de ASEAN bespraken de samenwerking op het gebied van regionale en internationale vraagstukken, waaronder mondiale uitdagingen als de klimaatverandering en de versterking van het op regels gebaseerde multilaterale stelsel. De buitenlandministers kaartten ook prioriteitsgebieden voor 2019 aan, zoals betere veiligheids­samenwerking, onder meer op het gebied van terrorismebestrijding, grensoverschrijdende criminaliteit, maritieme beveiliging en cyberbeveiliging. Ze bespraken voorts hoe de samenwerking tussen de EU en de ASEAN op het gebied van connectiviteit kan worden opgevoerd. Ze wisselden ook van gedachten over recente ontwikkelingen in de EU en in de ASEAN-landen.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, en Vivian Balakrishnan, Minister van Buitenlandse Zaken van Singapore, als ASEAN-coördinator voor de betrekkingen met de EU, zaten de bijeenkomst gezamenlijk voor.

De 10 ASEAN-lidstaten zijn Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar/Birma, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam.

Betrekkingen EU-ASEAN, factsheet

Informatie over de zitting

Brussel

21 januari 2019

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN