ChristenUnie blij met stimulering van kleinschalige woonvormen voor ouderen

Met dank overgenomen van R.K. (Carla) Dik-Faber i, gepubliceerd op zaterdag 2 februari 2019, 17:33.

Gisteren heeft het kabinet een stimuleringsregeling geïntroduceerd voor kleinschalige wooninitiatieven voor ouderen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de aanbeveling uit het manifest Waardig ouder worden om meer ruimte te creëren voor passende woonvormen.

Kleinschalige woonvormen zorgen ervoor dat mensen in een huiselijke sfeer langer zelfstandig kunnen blijven wonen, maar wel in een kleine gemeenschap waar ruimte is voor ontmoeting en waar mensen oog hebben voor elkaar. Ook kan op deze manier de toegang tot zorg en ondersteuning worden verbeterd, mochten mensen daar in de toekomst behoefte aan hebben. De stimuleringsregeling helpt initiatiefnemers in de initiatieffase met subsidie om plannen te ontwikkelen en in de bouwfase met een borgstelling om banken te stimuleren om wooninitiatieven te financieren.

Op veel plekken in het land ontmoet ik mensen die kleinschalige woonvormen voor ouderen willen opzetten. Zij lopen hierbij tegen allerlei belemmeringen aan. Het is goed dat met deze stimuleringsregeling deze mensen een flinke steun in de rug krijgen. Ik hoop van harte dat banken ook bereid zullen zijn om wooninitiatieven te financieren, nu de overheid garant staat. En ik zal mij blijven inzetten om andere belemmeringen weg te nemen.

Eerder pleitte ik al eens voor een ‘ouderenwoonakkoord’, waarbij gemeenten, woningcorporaties, ontwikkelaars, ouderenbonden en andere relevante partijen samenwerken aan het realiseren van betaalbare woon(zorg)vormen. Hier wordt nu door het kabinet invulling aan gegeven. Dat is dus opnieuw een mooi resultaat.