Belangrijkste thema's en media-evenementen, 24 februari - 10 maart 2019

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 22 februari 2019.

Overzicht van de belangrijkste onderwerpen die de Raad van de EU de komende 2 weken zal bespreken.

Top EU‑Liga van Arabische Staten, zondag 24 en maandag 25 februari 2019

De leiders van beide zijden zullen er trachten de banden tussen de Arabische landen en Europa te versterken. Ze zullen zich ook buigen over diverse kwesties en gemeenschappelijke uitdagingen zoals: multilateralisme, handel en investeringen, migratie, veiligheid en de situatie in de regio.

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Energie), maandag 4 maart 2019

De ministers wordt verzocht een algemene oriëntatie aan te nemen inzake een verordening over de etikettering van banden en een oriënterend debat te houden over de energieaspecten van de strategische langetermijnvisie "Een schone planeet voor iedereen". De Raad zal worden ingelicht over de stand van zaken met betrekking tot de gasrichtlijn en de Connecting Europe Facility.

Raad Milieu, dinsdag 5 maart 2019

De Raad wordt verzocht een algemene oriëntatie aan te nemen over de drinkwaterrichtlijn. De ministers zullen een oriënterend debat houden over de strategische langetermijnvisie "Een schone planeet voor iedereen" en over het EU-kader voor hormoonontregelende stoffen.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, donderdag 7 en vrijdag 8 maart 2019

Op donderdag zullen de ministers van Binnenlandse Zaken zich onder meer buigen over de EU-samenwerking met derde landen op het gebied van migratie en de EU-respons op terrorisme. Ook zullen zij worden bijgepraat over verschillende dossiers, zoals de hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel of de verordening inzake de Europese grens- en kustwacht.

Op vrijdag zullen de ministers van Justitie aandacht besteden aan het thema elektronisch bewijsmateriaal, met enerzijds de goedkeuring van de algemene oriëntatie over de richtlijn inzake wettelijke vertegenwoordigers voor het verzamelen van bewijsmateriaal en anderzijds een discussie over internationale onderhandelingsmandaten.