Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Energie), 4 maart 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 4 maart 2019, 16:00.

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Energie) op 4 maart 2019 in Brussel.

Bandenetikettering

De Raad gaf zijn goedkeuring aan een algemene oriëntatie over de herziening van de verordening bandenetikettering. De herziening houdt in dat de etiketten met de energie- en veiligheidsprestaties van banden worden geactualiseerd en dat het etiketteringssysteem wordt uitgebreid tot banden voor zware bedrijfsvoertuigen. Nieuwe voorschriften over de weergave van het etiket, onder meer bij verkoop op afstand en via het internet, en verscherpte handhavingsbepalingen zullen de etiketten beter zichtbaar maken voor klanten, zodat zij met kennis van zaken kunnen beslissen over een aankoop. De onderhandelingen met het Europees Parlement zullen naar verwachting in het najaar van start gaan.

Schonere, veiligere en stillere banden: zichtbaardere etiketten voor consumenten (persmededeling, 4 maart 2019)

Strategische langetermijnvisie voor klimaatneutrale economie

De Ministers van Energie hielden een openbaar oriënterend debat over de Commissiemededeling getiteld: " Een schone planeet voor iedereen: een Europese strategische langetermijnvisie voor een bloeiende, moderne, concurrerende en klimaatneutrale economie". Het maakt deel uit van een reeks debatten die in de loop van dit halfjaar in verschillende Raadsformaties worden gehouden over dit onderwerp. Het gesprek spitste zich toe op de energie-aspecten van de strategische visie. Het voorzitterschap had als leidraad een reeks vragen opgesteld over de benodigde structurele veranderingen in het energiesysteem, nieuwe technologische oplossingen, en de behoefte aan een "eerlijke overgang".

Wij hebben in een zeer constructieve sfeer gedebatteerd over de energie­vraagstukken van de strategische langetermijnvisie voor een klimaatneutrale economie. De omschakeling naar schone energie is een belangrijk onderdeel van het EU-klimaatbeleid. De voorbije jaren hebben wij reeds tal van maatregelen genomen om deze overgang waar te maken, met name via het pakket schone energie dat vorig jaar is voltooid. Vandaag hebben wij besproken hoe wij daarop kunnen voortbouwen en verder kunnen gaan.

Anton Anton, Minister van Energie van Roemenië en voorzitter van de Raad

Mededeling van de Commissie "Een schone planeet voor iedereen"

Andere agendapunten

Onder de rubriek "diversen" op de agenda werd de Raad geïnformeerd hoe het staat met de gasrichtlijn. Over dit dossier is op 12 februari 2019 een voorlopig politiek akkoord met het Europees Parlement bereikt, dat op 20 februari 2019 is bevestigd door de ambassadeurs bij de EU.

Gasrichtlijn: voorlopig akkoord over nieuwe regels voor gaspijpleidingen van en naar derde landen (persmededeling, 13/02/2019)

Het voorzitterschap lichtte de ministers ook in over de stand van de onderhandelingen over de Connecting Europe Facility.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3675

Brussel

4 maart 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Mededeling van de Europese Commissie: een schone planeet voor iedereen Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorstel voor een verordening inzake de etikettering van banden (Europese Commissie) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Voorlopige agenda

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Videobeelden van de zitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers