Raad Economische en Financiële Zaken, 12 maart 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 12 maart 2019, 16:00.

Videobeelden van de Raad Economische en Financiële Zaken van 12 maart 2019 in Brussel

Voornaamste resultaten

Infographic - Taxation: EU list of non-cooperative jurisdictions

Zie volledige infographic

EU‑lijst van jurisdicties die niet coöperatief zijn op belastinggebied

De Raad heeft de herziene EU‑lijst van jurisdicties die niet coöperatief zijn op belastinggebied aangenomen.

Naast de 5 jurisdicties die al op de lijst stonden - Amerikaans Samoa, Guam, Samoa, Trinidad en Tobago en de Amerikaanse Maagdeneilanden - is de lijst nu aangevuld met de volgende 10 jurisdicties: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, de Marshalleilanden, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu.

Deze jurisdicties maakten de toezeggingen die zij aan de EU hadden gedaan, niet op tijd waar.

In bijlage II van de conclusies, die de jurisdicties bevat met toezeggingen die nog moeten worden nagekomen, staan ook de 11 jurisdicties waarvoor de termijn voor het doorvoeren van de vereiste hervormingen is verlengd.

Vandaag hebben we onze eerste uitgebreide herziening van de EU-lijst van niet‑coöperatieve jurisdicties afgerond. De lijst bestaat sinds 2017 en is belangrijk gebleken bij het uitvoeren, via samenwerking, van de EU-agenda voor het verbeteren van wereldwijde belastingpraktijken, het bestrijden van belastingontwijking en het bevorderen van goed bestuur en transparantie. Meer dan 30 jurisdicties zijn hun toezeggingen om belastinghervormingen door te voeren al nagekomen.

Eugen Teodorovici, Minister van Financiën van Roemenië

De lijst is onderdeel van de door de Raad vastgelegde externe belastingstrategie van de EU en moet bijdragen tot de inspanningen ter voorkoming van belastingontwijking en ter wereldwijde bevordering van goed fiscaal bestuur.

Belastingen: Raad herziet zijn EU‑lijst van niet‑coöperatieve jurisdicties (persmededeling, 12/13/2019)

Accijnzen

De Raad heeft beraadslaagd over maatregelen ter verbetering van het ondernemingsklimaat voor accijnsgoederen, met name alcohol en alcoholische dranken, door te zorgen voor eerlijke concurrentie en minder regeldruk voor bedrijven.

De Raad debatteerde over de volgende voorstellen:

de richtlijn houdende een algemene regeling inzake accijns

de verordening betreffende administratieve samenwerking wat betreft de inhoud van elektronische registers

de richtlijn betreffende de structuur van de accijns op alcohol en alcoholhoudende dranken

Hoewel de deskundigen al ver zijn gevorderd met deze dossiers, zal de Raad Ecofin van mei waarschijnlijk nog enkele knopen moeten doorhakken.

Accijnzen zijn indirecte belastingen op de verkoop of het gebruik van bepaalde producten, zoals alcohol, tabak en energie. De inkomsten van deze belastingen gaan uitsluitend naar het land waar ze worden betaald. Sinds 1992 beschikken de EU-landen over gemeenschappelijke regels om ervoor te zorgen dat de regels inzake accijns overal in de EU op dezelfde manier en op dezelfde producten worden toegepast.

Digitaledienstenbelasting

De Raad heeft nota genomen van de progressie die sinds de vorige bespreking tijdens de Raad Ecofin van 4 december 2018 in de onderhandelingen over de digitaledienstenbelasting is geboekt op basis van een nieuwe compromistekst met een tot digitale advertentiediensten beperkt toepassingsgebied.

Uit de bespreking bleek dat een groot aantal lidstaten de tekst weliswaar grosso modo steunt, maar dat bepaalde delegaties bedenkingen blijven hebben, hetzij tegen bepaalde specifieke aspecten van het voorstel, hetzij op meer fundamentele punten.

Parallel hieraan zal het voorzitterschap voort blijven werken aan het EU-standpunt in internationale besprekingen over de digitaledienstenbelasting, met name in het licht van het OESO-verslag ter zake, dat medio 2020 wordt verwacht.

Belasten van de digitale economie (achtergrondinformatie)

InvestEU

De Raad besprak of het secretariaat van het investeringscomité van InvestEU nu moet worden ondergebracht bij de Commissie of bij de Europese Investeringsbank, evenwel zonder tot een besluit te komen. Het voorzitterschap spoorde de twee instellingen ertoe aan in dialoog te gaan om de situatie te deblokkeren, en daarbij voor ogen te houden dat de aandacht niet moet uitgaan naar de plaats op zich, maar naar een degelijke structuur, die voor efficiëntie, transparantie en de best mogelijke resultaten moet zorgen.

Op 20 februari bevestigden de ambassadeurs bij de EU het Raadsstandpunt over het Commissievoorstel betreffende het InvestEU-programma. Met dit uitgangspunt is het voorzitterschap de onderhandelingen met het Europees Parlement gestart. De eerste trialoog vond plaats op 4 maart.

InvestEU is een nieuw EU-programma in de context van het volgende meerjarig financieel kader (2021-2027), waarin 14 bestaande financieringsinstrumenten worden samengebracht om investeringen en werkgelegenheid in de EU te ondersteunen.

InvestEU: Raad bepaalt standpunt over verbeterd instrument ter ondersteuning van investeringen, groei en banen in de EU (persmededeling, 20/02/2019)

Europees Semester

De Commissie heeft een overzicht gepresenteerd van de op 27 februari bekendgemaakte landspecifieke verslagen en diepgaande evaluaties in het kader van de procedure voor macro-economische onevenwichtigheden. De ministers bespraken de uitvoering van investeringsgerelateerde landspecifieke aanbevelingen.

Webpagina van de Commissie over de landspecifieke verslagen voor het Europees Semester 2019

Pakket "btw op e-handel"

De Raad is akkoord gegaan met uitvoeringsregels voor het btw-stelsel voor e-handel, dat in december 2017 is aangenomen.

Die nieuwe nadere regels zullen ervoor zorgen dat de overgang naar het nieuwe stelsel, dat in werking treedt in januari 2021, vlot verloopt.

Teksten van de uitvoeringsregels inzake e-handel

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3678

Brussel

12 maart 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden


1.

Relevante EU dossiers