Slowaakse premier roept op tot langetermijnstrategie voor meer vertrouwen in EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 maart 2019.

Isolationisme, protectionisme en nationalisme zijn niet de oplossingen voor vooruitgang in de EU, zei Peter Pellegrini op dinsdag tijdens het 18e debat over de toekomst van Europa.

Klik op de namen voor de interventies van de sprekers tijdens het debat.

Premier Pellegrini zei, nadat hij was verwelkomd door EP-voorzitter Tajani, dat de EU niet langer gevangen kan blijven in een impasse. Daarom moet er een EU-breed debat komen over de strategie en de doelstellingen voor de komende 30 jaar.

De visie van Pellegrini op een “aantrekkelijke Unie die de burgers vertrouwen en steunen” is een EU die verenigd, welvarend, veilig, internationaal relevant, eerlijk naar de burgers en bezorgd over hun toekomst is.

Pellegrini: “Het is duidelijk dat isolationisme, protectionisme en nationalisme geen oplossingen zijn. De EU moet niet uiteenvallen in kleine staten met beperkte middelen, maar moet juist een sterkere eenheid uitstralen als internationale speler.” Hij voegde toe dat we daarvoor een gemeenschappelijk pad moeten bewandelen, gebaseerd op gemeenschappelijke waarden, maar ook op de diversiteit van onze nationale, regionale en lokale culturen.

Premier Pellegrini sprak lovend over regionale politieke samenwerking, zoals die van de Visegrád groep, als “de basis van EU-succes.” Hij voegde toe: “we moeten communiceren, elkaar proberen te begrijpen en wellicht verdere stappen zetten aan beide kanten.” Daarbij benadrukte hij dat conflicten moeten worden opgelost door de dialoog aan te gaan.

De grootste uitdagingen en hoe verder

De grootste uitdagingen voor de EU op dit moment zijn onder andere klimaatverandering, een nieuwe golf van technologische vernieuwing, groeiende sociale verschillende en regionale sociaaleconomische ongelijkheid. Pellegrini noemde ook “de groeiende Russische en Chinese ambities, die een krachtige en verenigde EU-reactie vereisen.”

Hij steunt het idee van een Europees minimumloon en de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit, die Slowakije graag zou willen huisvesten. De EU moet voorop blijven lopen als het gaat om technologische vooruitgang en innovatie. Hij verdedigde het cohesiebeleid, dat “rijke en arme landen dichter bij elkaar brengt” en benadrukte dat de EU eerst beleidsdoelen moet stellen om vervolgens het nieuwe langetermijnbegroting vast te stellen.

Europese verkiezingen

Met de Europese verkiezingen in zicht “moeten we onze bewegingen mobiliseren” en “vechten tegen nepnieuws, hybride bedreigingen en online propaganda. Mensen moeten de noodzaak voelen, we moeten duidelijk maken dat de verkiezingen belangrijk zijn.”

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker bedankte de Slowaakse regering voor de steun voor de Europese pijler van sociale rechten en herhaalde de woorden van Pellegrini over samenwerking door te bevestigen dat Europa met twee longen moet ademen: de westelijke en de oostelijke.

Debat met Europarlementariërs: persvrijheid, corruptie, kernwaarden en Rusland

Esteban Gonzáles Pons (EVP, Spanje): zei dat persvrijheid een van de fundamenten van de democratie is. Wanneer een journalist wordt vermoord, beïnvloedt dat alle democratieën. Naast het ontslag van Robert Fico is er weinig vooruitgang geboekt in Slowakije. Gonzáles Pons bekritiseerde de coalitiepartners van de overheid en enkele presidentskandidaten die zich schuldig maken aan haatzaaiing en riep de EU op tot meer eenheid over migratie en een gemeenschappelijk standpunt over de situatie in Venezuela.

Josef Weidenholzer (S&D, Oostenrijk) onderstreepte de jarenlange zorgen die er leven over de invloed van de maffia en corruptie in Slowakije. Ján Kuciak probeerde dit aan het licht te brengen en werd daarom vermoord. Weidenholzer verwelkomde de vooruitgang die is geboekt in het onderzoek naar de moorden maar voegde toe dat er twijfels blijven over de vrijheid van pers en de onafhankelijke rechtspraak.

Jana Žitňanská (ECH, Slowakije) beklemtoonde dat Slowakije consequent moet zijn als het een betrouwbare partner wil. Ze bekritiseerde enkele leden van de regeringscoalitie voor het ondermijnen van de strategische partners van de landen en de onverantwoordelijke omgang met Rusland, dat tegen de belangen van de EU en Slowakije ingaat. Ze hekelde de angstwekkende tactieken in de politiek, omdat deze uit de hand kunnen lopen, en staat erop dat Slowakije een positieve visie presenteert op van een eerlijke, rechtvaardige, veilige en goed-bestuurde samenleving.

Sophie in ´t Veld (ALDE, Nederland) prees de zeer sterke maatschappelijke betrokkenheid in Slowakije en zei dat Pellegrini als premier de sleutel is voor de toekomst van Europa. Zijn keuzes bepalende niet alleen de toekomst van Slowakije maar ook die van de hele Unie. In ´t Veld drong aan op het verbreken van de banden tussen Pellegrini en Fico. Daarbij vroeg ze de eerste of hij wilde toetreden tot degenen die de EU vernietigen of juist de geschiedenis in wil gaan als een staatsman die zijn land tot rolmodel maakte.

Ska Keller (Groenen/EVA, Duitsland) benadrukte dat de achteruitgang van de rechtsstaat in sommige landen op EU-niveau moet worden aangepakt, door middel van een onafhankelijke expertcommissie die de situatie in alle lidstaten observeert en de mogelijkheid heeft om sancties op te leggen. Keller steunt de voortzetting van de cohesiefinanciering maar zei dat het toebedelen van geld moet worden verplaatst van de nationale overheden naar de EU Commissie.

Kateřina Konečná (EUL/NGL, Tsjechië) verwelkomde de vastberadenheid van premier Pellegrini om het opgebouwde imago van de Visegrád in de EU op te vijzelen. Ze prees enkele sociale beleidsmaatregelen van de Slowaakse overheid en zei dat Slowakije op een waardige manier handelt in de situatie als gevolg van de moord op de Slowaakse journalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kušnírová.

Rolandas Paksas (EVDD, Litouwen) bekritiseerde de huidige EU vanwege het grote verschil dat bestaat met de visie van de oprichters. Brexit is de laatste waarschuwing. Hij bekritiseerde globalisering en multiculturalisering.

Marcel de Graaf (ENV, Nederland) prees de Visegrád Group voor het beschermen van de Europese waarden die worden “geschonden door migranten.” Hij juichte de afwijzing van het VN-migratiepact door Slowakije toe en riep op tot het sluiten van de grenzen.

Premier Pellegrini gaf ten slotte een reactie op de eerste sprekersronde en zette zijn visie over de toekomst van Europa voort met de andere Europarlementariërs. Video-opnames van alle verklaringen zijn hier beschikbaar.