Nederland kampioen flexwerk in Europa

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op woensdag 13 maart 2019, 3:26.

Volgens een rapport van de Europese Commissie over de economische en sociale situatie van Nederland beweegt ons land naar het niveau van voor de economische crisis. Goed nieuws, maar de maatschappelijke effecten van de crisis zijn nog steeds dagelijks voelbaar bij veel te veel Nederlanders. In het rapport waarschuwt de Commissie Nederland niet voor niets voor de risico’s van de flexibele arbeidsmarkt. Het wordt nu echt tijd dat er iets gaat veranderen, want Nederland is kampioen flexwerk in Europa.

Het aantal mensen met een flexibel contract of die als ZZP’er werken is namelijk opnieuw gegroeid. Deze onzekere contracten belemmeren loonstijgingen en hebben een negatieve impact op arbeidsomstandigheden, ze lijden vaak tot hoge werkdruk en onzekere werktijden. Daarnaast zijn ZZP’ers meestal niet verzekerd tegen risico’s. Ze moeten, als ze ziek zijn of een ongeluk krijgen, zelf voor de kosten opdraaien. Ik vind dan ook dat er meer bescherming moet komen voor mensen met onzekere banen. Zo zouden ZZP’ers het recht moeten krijgen om samen op te komen voor een eerlijk inkomen.

Rutte III zou daarom actie moeten ondernemen om de risico’s van een flexibele arbeidsmarkt in te perken en om de rechten van zelfstandigen te waarborgen. Wat betreft de aanbevelingen van de Europese Commissie aan lidstaten: de EU zou landen verder kunnen aansporen om maatregelen te nemen voor meer maatschappelijke betrokkenheid, het verminderen van ongelijkheid en voor duurzame economische groei.