Landingsverbod bij Ryanair-praktijken

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op woensdag 13 maart 2019, 3:26.

”Vliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair, die willens en wetens het arbeidsrecht van hun piloten en cabinepersoneel schofferen, kunnen ongestoord door Europa blijven vliegen. Dat moet stoppen”, zegt PvdA Europarlementarier Agnes Jongerius. In november vorig jaar oordeelde de rechter dat werknemers van Ryanair in Eindhoven een Nederlands contract moesten krijgen en niet zomaar ontslagen konden worden, waarop de prijsvechter zich terugtrok in Ierland.

In het Europees Parlement wordt vanavond gestemd over het rapport dat gaat over concurrentie in de luchtvaart. ”Het is goed dat Eurocommissaris Bulc van transport zich buigt over oneigenlijke staatssteun aan luchtvaartmaatschappijen van buiten de EU, maar ondertussen vergeet ze rechten van werknemers binnen de EU complete”, stelt Agnes Jongerius.

De PvdA in het Europees Parlement wil dat sociale standaarden de doorslag geven of luchtvaartmaatschappijen zich in Europa kunnen vestigen. ”Prijsvechters die de regels aan hun laars lappen en zich in een andere lidstaat verschuilen moeten we aanpakken, bijvoorbeeld met een landingsverbod of door de opening van nieuwe basissen te verhinderen. Daarmee stoppen we de race naar beneden op lonen, werkroosters en werkdruk voor de werknemers in de luchtvaart”, zegt Agnes Jongerius.