Raad Algemene Zaken, 19 maart 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 19 maart 2019, 15:00.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken van 19 maart 2019

Voornaamste resultaten

Volgend meerjarig financieel kader

De ministers hielden een oriënterend debat over het meerjarig financieel kader (MFK) voor 2021-2027. Zij wisselden van gedachten over de in het MFK beoogde maatregelen inzake klimaatintegratie en migratie.

Doel is om de Europese Raad in juni een gestroomlijnd "ontwerp van dynamisch onderhandelingsdocument" te kunnen voorleggen, met het oog op een akkoord in de Europese Raad in het najaar van 2019. Het ontwerp van dynamisch onderhandelings­document bevat de elementen waarover naar alle waarschijnlijkheid politieke sturing van de EU-leiders nodig is om tot een standpunt van de Raad te komen.

Het voorzitterschap presenteerde de Raad ook een voortgangs­verslag over de onderhandelingen over sectorale voorstellen in verband met het MFK.

De MFK-besprekingen vorderen gestaag. In het debat van vandaag over klimaatintegratie en migratie werd ingezoomd op enkele belangrijke elementen van het voorgestelde MFK. Een en ander wordt meegenomen naar de bespreking van de leiders in juni. Tegelijkertijd zullen de door het Roemeense voorzitterschap van de Raad van de EU en het Europees Parlement bereikte gemeenschappelijke lezingen over sectorale programma's in verband met het MFK in een later stadium van belang zijn voor de voorbereiding en de tijdige uitvoering van de volgende programma's.

George Ciamba, gedelegeerd Minister van Europese Zaken van Roemenië

MFK - Voortgangsverslag van het voorzitterschap

Meerjarig financieel kader 2021-2027: onderhandelingen (achtergrondinformatie)

Instrument voor pretoetredingssteun

De ministers werden het eens over een partiële algemene oriëntatie over de verordening tot vaststelling van het instrument voor pretoetredings­steun (IPA III).

Het IPA III maakt deel uit van het MFK voor 2021-2027. Het ondersteunt de begunstigden bij het aannemen en uitvoeren van belangrijke politieke, institutionele, sociale en economische hervormingen om te voldoen aan de EU-waarden en om zich geleidelijk aan te passen aan de regels, normen en beleids­maatregelen van de EU.

De overeengekomen tekst heeft geen betrekking op financiële en horizontale kwesties, die zullen afhangen van het algemeen akkoord over het volgende meerjarig financieel kader.

Instrument voor pretoetredingssteun (IPA III): Raad bepaalt standpunt (persmededeling, 19/03/2019)

Europese Raad van maart

De Raad rondde de voorbereiding van de Europese Raad van 21 en 22 maart af met een bespreking van de ontwerpconclusies.

De Europese Raad zal zich tijdens zijn voorjaars­bijeenkomst concentreren op het versterken van de Europese economische basis. Daarnaast zullen de EU-leiders spreken over klimaatverandering, de komende top met China en de aanpak van desinformatie.

Aan het begin van de bijeenkomst zal de vertegenwoordiger van de lidstaat die momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt, de vorderingen met de uitvoering van eerdere conclusies van de Europese Raad toelichten.

Europese Raad, 21-22 maart 2019

Europees Semester

De Raad besprak een verslag van het voorzitterschap waarin de bijdragen van de Raadsformaties inzake het pakket Europees Semester 2019 worden samengevat. De Europese economie groeit nu al voor het 6e jaar op rij. Toch blijven verdere maatregelen nodig om de economie te beschermen tegen mondiale instabiliteit en uitdagingen op middellange en lange termijn.

De Raad kwam ook overeen de Europese Raad een ontwerpaanbeveling toe te zenden waarin de lidstaten van de eurozone wordt verzocht een beleid te voeren ter stimulering van economische groei in 2019-2020.

Noodmaatregelen brexit

De Raad nam zonder debat een reeks wetgevingsbesluiten aan met noodmaatregelen in voorbereiding op een eventuele brexit zonder akkoord.

Deze besluiten moeten de schade zoveel mogelijk beperken in specifieke sectoren waar een wanordelijke brexit een zeer grote impact zou hebben op burgers en bedrijven, bijvoorbeeld sociale zekerheid, jongerenmobiliteit, vervoer en visserij.

Deze maatregelen zijn van tijdelijke aard en beperkt in reikwijdte. Ze zijn unilateraal door de EU aangenomen. Ze zijn geenszins bedoeld om de voordelen van EU-lidmaatschap of de voorwaarden van een overgangsperiode, zoals in het terugtrekkings­akkoord bepaald, te kopiëren. Sommige maatregelen gelden alleen als het Verenigd Koninkrijk gelijke maatregelen neemt.

Brexit: Raad neemt reeks noodmaatregelen voor scenario zonder akkoord aan (persmededeling, 19/03/2019)

Voorkoming van misbruik persoonsgegevens in Europese verkiezingen

De Raad nam zonder debat nieuwe regels aan die misbruik van persoonsgegevens door Europese politieke partijen bij verkiezingen voor het Europees Parlement moeten voorkomen.

Dankzij de regels zullen Europese politieke partijen en stichtingen die het resultaat van de Europese verkiezingen opzettelijk beïnvloeden of trachten te beïnvloeden via inbreuken op de gegevens­beschermings­regels, financiële sancties kunnen oplopen.

Verkiezingen EP: nieuwe regels om misbruik van persoonsgegevens door Europese politieke partijen te voorkomen (persmededeling, 19/03/2019)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3682

Brussel

19 maart 2019

10:00

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden - addendum Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen - corrigendum

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting