Gedelegeerde verordening 2019/358 - Aanvulling van Verordening 2015/2365 met technische reguleringsnormen betreffende de verzameling, verificatie, aggregatie, vergelijking en publicatie van gegevens over effectenfinancieringstransacties door transactieregisters

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze gedelegeerde verordening is op 22 maart 2019 gepubliceerd en is op 11 april 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/358 van de Commissie van 13 december 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen betreffende de verzameling, verificatie, aggregatie, vergelijking en publicatie van gegevens over effectenfinancieringstransacties door transactieregisters (Voor de EER relevante tekst.)

officiële Engelstalige titel

Commission Delegated Regulation (EU) 2019/358 of 13 December 2018 supplementing Regulation (EU) 2015/2365 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards on the collection, verification, aggregation, comparison and publication of data on securities financing transactions (SFTs) by trade repositories (Text with EEA relevance.)
 
Rechtsinstrument Gedelegeerde verordening
Wetgevingsnummer Gedelegeerde verordening 2019/358
Celex-nummer i 32019R0358

3.

Key dates

Document 13-12-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 22-03-2019; PB L 81 p. 30-44
Inwerkingtreding 11-04-2019; in werking datum publicatie +20 zie art 8
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

22.3.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 81/30

 

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2019/358 VAN DE COMMISSIE

van 13 december 2018

tot aanvulling van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen betreffende de verzameling, verificatie, aggregatie, vergelijking en publicatie van gegevens over effectenfinancieringstransacties door transactieregisters

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende de transparantie van effectenfinancieringstransacties en van hergebruik en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (1), en met name artikel 5, lid 7, onder a), en artikel 12, lid 3, onder a) en b),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Teneinde te garanderen dat gegevens van hoge kwaliteit over effectenfinancieringstransacties (securities financing transactions, SFT's) aan transactieregisters worden gerapporteerd, moeten deze registers de identiteit van de rapporterende entiteiten, de logische integriteit van de volgorde waarin de SFT-gegevens worden gerapporteerd, en de volledigheid en juistheid van deze SFT-gegevens verifiëren.

 

(2)

Om dezelfde reden moeten transactieregisters de gegevens van elke ontvangen SFT-rapportage op elkaar afstemmen. Er moet een standaardprocedure worden vastgesteld opdat transactieregisters de afstemming op consistente wijze kunnen uitvoeren, alsook om het risico te beperken dat SFT-gegevens niet op elkaar worden afgestemd. Bepaalde SFT-gegevens kunnen mogelijk echter niet identiek zijn als gevolg van de specifieke kenmerken van de informatietechnologiesystemen die door de rapporterende entiteiten worden gebruikt. Daarom dienen bepaalde toleranties te worden toegepast, zodat minieme verschillen in de gerapporteerde SFT-gegevens de autoriteiten niet beletten de gegevens met voldoende betrouwbaarheid te analyseren.

 

(3)

Er mag worden verwacht dat de rapporterende entiteiten hun rapportage mettertijd zullen verbeteren, zowel in termen van een vermindering van het aantal verworpen rapportages als in termen van op elkaar afgestemde rapportages. Er moet hun echter voldoende tijd worden gegund om zich aan de rapportagevereisten aan te passen, met name om te voorkomen dat er zich onmiddellijk na de inwerkingtreding van de rapportageverplichting een opeenstapeling van niet-afgestemde transacties voordoet. Het is daarom raadzaam dat in een eerste fase slechts een beperkt aantal velden op elkaar moet worden afgestemd.

 

(4)

Rapporterende entiteiten en, in voorkomend geval, voor de rapportage verantwoordelijke autoriteiten moeten in staat zijn hun naleving van hun rapportageverplichtingen uit hoofde van Verordening (EU) 2015/2365 te controleren. Zij moeten bijgevolg dagelijks toegang kunnen krijgen tot bepaalde informatie over deze rapportages, met inbegrip van zowel de uitkomst van de verificatie van deze rapportages, als de vooruitgang die bij de afstemming van de gerapporteerde gegevens is geboekt. Daarom is het noodzakelijk te specificeren welke informatie een transactieregister aan het einde van elke werkdag ter beschikking van deze entiteiten moet stellen.

 

(5)

Teneinde de integriteit van de SFT-gegevens te bevorderen, moet de in artikel 12, lid 2, van Verordening (EU) 2015/2365 bedoelde rechtstreekse en onmiddellijke toegang op geharmoniseerde en consistente wijze worden verleend. Teneinde de rapportage te standaardiseren, de kosten voor de sector tot een minimum te beperken en voor alle transactieregisters de vergelijkbaarheid en de consistente aggregatie van gegevens te garanderen, verdient het aanbeveling dat voor alle outputverslagen en uitwisselingen templates in XML-formaat worden gebruikt en tevens een methode wordt...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.