Gedelegeerde verordening 2019/359 - Aanvulling van Verordening 2015/2365 ten aanzien van technische reguleringsnormen tot specificatie van de gegevens van de aanvraag tot registratie en uitbreiding van registratie als transactieregister

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze gedelegeerde verordening is op 22 maart 2019 gepubliceerd en is op 11 april 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/359 van de Commissie van 13 december 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad ten aanzien van technische reguleringsnormen tot specificatie van de gegevens van de aanvraag tot registratie en uitbreiding van registratie als transactieregister (Voor de EER relevante tekst.)

officiële Engelstalige titel

Commission Delegated Regulation (EU) 2019/359 of 13 December 2018 supplementing Regulation (EU) 2015/2365 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards specifying the details of the application for registration and extension of registration as a trade repository (Text with EEA relevance.)
 
Rechtsinstrument Gedelegeerde verordening
Wetgevingsnummer Gedelegeerde verordening 2019/359
Celex-nummer i 32019R0359

3.

Key dates

Document 13-12-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 22-03-2019; PB L 81 p. 45-57
Inwerkingtreding 11-04-2019; in werking datum publicatie +20 zie art 28
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

22.3.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 81/45

 

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2019/359 VAN DE COMMISSIE

van 13 december 2018

tot aanvulling van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad ten aanzien van technische reguleringsnormen tot specificatie van de gegevens van de aanvraag tot registratie en uitbreiding van registratie als transactieregister

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende de transparantie van effectenfinancieringstransacties en van hergebruik en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (1), en met name artikel 5, lid 7,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Er dienen regels te worden vastgesteld tot specificatie van de informatie die in een aanvraag tot registratie of uitbreiding van registratie als transactieregister aan de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) moet worden verstrekt.

 

(2)

Het vaststellen van een omvattend en deugdelijk kader voor de registratie en uitbreiding van de registratie van transactieregisters is essentieel voor het bereiken van de doelstellingen van Verordening (EU) 2015/2365 en voor de efficiënte aanbieding van registerfuncties.

 

(3)

De regels en normen voor de registratie en de uitbreiding van registratie van transactieregisters voor de toepassing van Verordening (EU) 2015/2365 moeten voortbouwen op reeds bestaande infrastructuren, operationele processen en formaten die zijn ingevoerd met betrekking tot de rapportage van derivatencontracten aan transactieregisters, teneinde de extra operationele kosten voor marktdeelnemers tot een minimum te beperken.

 

(4)

De ervaring met de toepassing van de bepalingen van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 150/2013 van de Commissie (2) heeft geleerd dat de bepalingen voor de registratie van transactieregisters op grond van Verordening (EU) nr. 648/2012 een deugdelijke basis vormen voor het opbouwen van het kader voor de registratie van transactieregisters op grond van Verordening (EU) 2015/2365. Om dat kader verder te versterken, moet deze verordening het evoluerende karakter van de sector tot uitdrukking brengen.

 

(5)

Iedere aanvraag tot registratie als transactieregister moet informatie bevatten over de structuur van zijn interne controles en de onafhankelijkheid van zijn bestuursorganen opdat de ESMA kan beoordelen of de structuur van de corporate governance de onafhankelijkheid van het transactieregister verzekert en of die structuur en de rapportageroutines ervan volstaan om ervoor te zorgen dat de vereisten voor transactieregisters vervat in Verordening (EU) 2015/2365 worden nageleefd. In de registratieaanvraag moet gedetailleerde informatie over de relevante internecontrolemechanismen en -structuren, de interneauditfunctie en het auditwerkplan worden opgenomen opdat de ESMA kan beoordelen hoe die factoren bijdragen tot de efficiënte werking van het transactieregister.

 

(6)

Hoewel transactieregisters die via bijkantoren opereren niet als afzonderlijke rechtspersonen worden beschouwd, moet over bijkantoren aparte informatie worden verstrekt om de ESMA in staat te stellen de positie van de bijkantoren in de organisatorische structuur van het transactieregister duidelijk te bepalen, de geschiktheid voor de taak en de adequaatheid van de directie van de bijkantoren te beoordelen en te evalueren of de ingestelde controlemechanismen en compliance- en andere functies robuust genoeg zijn om de risico's van de bijkantoren te identificeren, te evalueren en effectief te beheren.

 

(7)

Om de ESMA in staat te stellen de goede reputatie, ervaring en vaardigheden van de leden van de raad van bestuur en de directie van het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.