Besluit 2019/485 - Sluiting van de relevante akkoorden in het kader van artikel XXI van de Algemene Overeenkomst inzake de handel in diensten met Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, het afzonderlijk douanegebied van Taiwan, Penghu, Kinmen en Matsu (Chinees Taipei), Colombia, Cuba, Ecuador, de Filipijnen, Hongkong (China), India, Japan, Korea, Nieuw-Zeeland, de VS en Zwitserland over de compensaties die noodzakelijk zijn als gevolg van de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 28 maart 2019 gepubliceerd en is op 5 maart 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/485 van de Raad van 5 maart 2019 inzake de sluiting van de relevante akkoorden in het kader van artikel XXI van de Algemene Overeenkomst inzake de handel in diensten met Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, het afzonderlijk douanegebied van Taiwan, Penghu, Kinmen en Matsu (Chinees Taipei), Colombia, Cuba, Ecuador, de Filipijnen, Hongkong (China), India, Japan, Korea, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Zwitserland over de compensaties die noodzakelijk zijn als gevolg van de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden tot de Europese Unie

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/485 of 5 March 2019 on the conclusion of the relevant Agreements under Article XXI of the General Agreement on Trade in Services with Argentina Australia Brazil Canada China the Separate customs territory of Taiwan Penghu Kinmen and Matsu (Chinese Taipei) Colombia Cuba Ecuador Hong Kong China India Japan Korea New Zealand the Philippines Switzerland and the United States on the necessary compensatory adjustments resulting from the accession of Czechia Estonia Cyprus Latvia Lithuania Hungary Malta Austria Poland Slovenia Slovakia Finland and Sweden to the European Union
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/485
Origineel voorstel COM(2018)733 NLEN
Celex-nummer i 32019D0485

3.

Key dates

Document 05-03-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 28-03-2019; PB L 87 p. 1-148
Inwerkingtreding 05-03-2019; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

28.3.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 87/1

 

BESLUIT (EU) 2019/485 VAN DE RAAD

van 5 maart 2019

inzake de sluiting van de relevante akkoorden in het kader van artikel XXI van de Algemene Overeenkomst inzake de handel in diensten met Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, het afzonderlijk douanegebied van Taiwan, Penghu, Kinmen en Matsu (Chinees Taipei), Colombia, Cuba, Ecuador, de Filipijnen, Hongkong (China), India, Japan, Korea, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Zwitserland over de compensaties die noodzakelijk zijn als gevolg van de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden tot de Europese Unie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, artikel 100, lid 2, en artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a), v),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Akte van toetreding van Oostenrijk, Finland en Zweden is op 1 januari 1995 in werking getreden.

 

(2)

De Akte van toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije is op 1 mei 2004 in werking getreden.

 

(3)

Ingevolge artikel XX van de Algemene Overeenkomst inzake de handel in diensten (GATS) stellen de leden van de WTO een lijst op van de specifieke verbintenissen die zij op grond van deel III van de GATS aangaan.

 

(4)

De huidige lijst van de Unie en haar lidstaten heeft enkel betrekking op de specifieke verbintenissen van de twaalf lidstaten van 1994. De individuele lijsten van specifieke verbintenissen van de lidstaten die tot de Unie zijn toegetreden in 1995 en in 2004 ("de toetredende lidstaten") werden vóór hun toetreding vastgesteld.

 

(5)

Om ervoor te zorgen dat de toetredende lidstaten vallen onder de beperkingen in de lijst van specifieke verbintenissen van de Unie en te zorgen voor consistentie met het acquis communautaire, moeten bepaalde specifieke verbintenissen in de lijst van specifieke verbintenissen van de Europese Unie en in de lijsten van specifieke verbintenissen van de toetredende lidstaten worden gewijzigd of ingetrokken.

 

(6)

Met het oog op een geconsolideerde lijst heeft de Unie op 28 mei 2004 krachtens artikel V van de GATS haar voornemen aangemeld tot wijziging of intrekking van bepaalde specifieke verbintenissen in haar eigen lijst en in die van de toetredende lidstaten, overeenkomstig artikel V, lid 5, van de GATS en in overeenstemming met de voorwaarden van artikel XXI, lid 1, onder b), van de GATS.

 

(7)

Nadat de aanmelding was ingediend, hebben 18 WTO-leden (Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, het afzonderlijk douanegebied van Taiwan, Penghu, Kinmen en Matsu (Chinees Taipei), Colombia, Cuba, Ecuador, de Filipijnen, Hongkong (China), India, Japan, Korea, Nieuw-Zeeland, Uruguay, de Verenigde Staten en Zwitserland ("de getroffen WTO-leden") overeenkomstig artikel XXI, lid 2, onder a), van de GATS aangevoerd hierbij belang te hebben.

 

(8)

De Commissie heeft met de getroffen WTO-leden onderhandeld. Als gevolg van deze onderhandelingen is overeenstemming bereikt over compensaties voor de wijzigingen en intrekkingen waarvan op 28 mei 2004 kennis is gegeven.

 

(9)

Na de afsluiting van de onderhandelingen is de Commissie overeenkomstig de conclusies van de Raad van 26 juli 2006 gemachtigd de respectieve akkoorden met elk van de getroffen WTO-leden te ondertekenen ("de akkoorden"). Met het oog op de inleiding van de certificeringsprocedure waarin de toepasselijke WTO-voorschriften voorzien, heeft de Commissie op 14...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.