Hoogtepunten plenaire vergadering: auteursrecht, wegwerpplastic, consumentenrechten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 29 maart 2019.

Tijdens de sessie van 25-28 maart 2019 hebben Parlementsleden het auteursrecht bijgewerkt, een verbod op wegwerpplastic goedgekeurd, en ingestemd om consumentenrechten te verbeteren.

Een verbod op wegwerpplastic, zoals borden en bestek, werd woensdag goedgekeurd door het Parlement.

Op dinsdag hebben Parlementsleden voor de actualisering van het EU-auteursrecht gestemd om ervoor te zorgen dat dezelfde regels online en offline gelden.

Op woensdag steunden de leden plannen om de CO2-uitstoot van auto's en bestelwagens te beteugelen.

Voorstellen ter verbetering van de kwaliteit van drinkwater om meer mensen aan te moedigen kraanwater te drinken in plaats van flessenwater, werden donderdag goedgekeurd.

Het Parlement steunde op dinsdag het voorstel om het seizoensgebonden verzetten van de klok vanaf 2021 af te schaffen, en riep de EU-landen op hun beslissingen over het al dan niet gebruiken van permanente zomer- of wintertijd te harmoniseren.

Op dezelfde dag keurden de Parlementsleden nieuwe regels goed om de consumentenrechten in de elektriciteitsmarkt te vergroten, waardoor het gemakkelijker wordt om van leverancier te veranderen, een slimme meter te krijgen en prijzen te vergelijken.

Consumenten die apps of games downloaden of online en in een lokale winkel producten kopen, worden beter beschermd bij aankoop van een defect product dankzij de nieuwe regels die het Parlement dinsdag heeft aangenomen.

Donderdag riep het Parlement op tot verdriedubbeling van het Erasmus + -budget voor 2021-2027, waardoor meer jongeren, vooral degenen met minder kansen, kunnen deelnemen.

Werknemers in de batterijindustrie, smelterijen en andere sectoren zullen beter worden beschermd dankzij strengere limieten voor kankerverwekkende stoffen die woensdag door leden van het Parlement zijn aangenomen.

Dinsdag hebben de leden ook aanbevelingen aangenomen om de strijd tegen financiële misdrijven en belastingontduiking, waaronder een voorstel voor een Europese financiële politiemacht, op te voeren.

Meer informatie

Ontdek het Europees Parlement

Productinformatie

REF.: 20190321STO32154

Gecreëerd: 29-03-2019 - 12:45