Farma’s Other Futures, Amsterdam

datum 16 mei 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen P.J.G. (Paul) Tang i, P.A. (Pia) Dijkstra i, A.J. (Arnout) Hoekstra i e.a.
organisatie De Rode Hoed

Medicijnprijzen rijzen de pan uit en overheden zitten met de handen in het haar. Big Pharma gebruikt ziekte als verdienmodel en weet goed hoe ze gebruik moet maken van de regels om een zo groot mogelijke winst te halen uit de verkoop van medicijnen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen? Rode Hoed, Wemos en Commons Network presenteren Farma’s Other Futures, een avond vol hoopgevende toekomstvisies die laten zien waarom betaalbare medicijnen wél haalbaar zijn.

Het lukt beleidsmakers maar niet om met een structurele oplossing te komen voor de alsmaar hoger wordende medicijnkosten. Geen enkel systeem lijkt vooralsnog duurzaam, en tegelijkertijd horen we een jengelende TINA (There Is No Alternative). Is er écht geen alternatief? Of kunnen we ons een ander systeem voorstellen? Wat zijn de stappen die we kunnen zetten en wat kan Europa doen?

Met de Europese verkiezingen voor de deur zien we nieuwe rondes en nieuwe kansen. Samen met alle stakeholders, patiënten, apothekers, verzekeraars, farmaceutische bedrijven, artsen/wetenschappers, aankomende Europese politici, experts en het publiek, verkennen we daarom radicale oplossingen, nieuwe ideeën en wezenlijke alternatieven. We buigen ons over specifieke vragen als Hoe krijgen we betaalbare medicijnen? en Wat kan Europa doen?

Programma

We starten de avond met een mini-college van Lucien Hordijk, een big pharma for dummies, waarin hij de systemen bloot legt. Vervolgens worden alternatieven gepresenteerd door artsen en onderzoekers. We spreken met Robin Kok (CF patient), Carla Hollak (hoogleraar stofwisselingsziekten, UMC Amsterdam), Rob Henning (hoogleraar Farmacologie, Universiteit Groningen). Na de pauze wordt een panel van politici en experts gevraagd te reageren op deze initiatieven, met o.a. Paul Tang (PvdA) Arnout Hoekstra (Lijsttrekker SP Europees Parlement) en Pia Dijkstra (D66), en zal er ruimte zijn voor gesprek met het publiek.

Op naar betaalbare medicijnen!

Moderator van de avond: Martijn de Greve

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door SOMO.


1.

Meer over...