Bijeenkomst over de toekomst van Europa, Den Haag - EU monitor

EU monitor
Donderdag 24 september 2020
kalender

Bijeenkomst over de toekomst van Europa, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen

Op woensdag 23 mei aanstaande zijn er weer verkiezingen, voor het Europees Parlement. In het licht van de verwachte winst van populistische partijen is de discussie over de toekomst van Europa weer actueel. Maar het lijkt grotendeels een dialoog die vanuit de loopgraven gevoerd wordt. Er is nauwelijks een open discussie, je bent blijkbaar ofwel vóór ofwel tégen ‘Europa’.

Voor PAX is de Europese Unie een succesvol vredesproject, dat evenwel zeker voor verbetering vatbaar is. We zien bedreigingen, maar ook mogelijkheden om de kloof tussen ‘Brussel’ en de Europese burgers te verkleinen en Europa als vredesproject te versterken. Daartoe moet de burger weer meer centraal komen staan, zowel binnen de Europese Unie als in het buitenlandbeleid van de EU.

Om de discussie over Europa een impuls te geven heeft PAX een zogenaamde scenario exercise uitgevoerd. Op basis van bijeenkomsten in Utrecht, Belgrado en Kyiv zijn vier scenario’s geformuleerd die een beeld geven van hoe Europa er in 2040 uit zou kunnen zien. Tegelijkertijd heeft PAX zijn eigen ideeën over Europa geactualiseerd in een nieuwe discussienotitie. Deze beide documenten worden gepresenteerd op een bijeenkomst, waar we u graag voor uitnodigen: Dinsdag 16 april 2019, 16.00 - 17.30 uur te Nieuwspoort.

  • Introductie door Miriam Struyk, directeur programma’s van PAX
  • Een korte animatie over de vier scenario’s
  • Enkele reacties, door onder andere Sven Koopmans, lid van de Tweede Kamer voor VVD, Bram van Ojik, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, gevolgd door een discussie met de aanwezigen
  • Een culturele afsluiting door dichter / performer Diana Ozon

We nodigen je graag uit voor deze bijeenkomst (deelname gratis). Gelieve je aanwezigheid even te melden aan Medina Sharapova: sharapova@paxforpeace.nl


1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Dankzij haar unieke positie, letterlijk in het centrum van de politieke macht, is Nieuwspoort betrokken bij vele initiatieven. Zo werkte Nieuwspoort mee aan de totstandkoming van ProDemos, voorheen Huis voor democratie en Rechtsstaat. In samenwerking met Haagsch College i worden er regelmatig colleges en events georganiseerd. Nieuwspoort is ook actief voor Internationale Stad van de Vrede, waarbij het perscentrum onder andere intensief samenwerkt met de gemeente Den Haag. Daarnaast organiseert Nieuwspoort jaarlijks de Kees Lunshoflezing, waarmee Nieuwspoort een bijdrage wil leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

2.

Meer over...