Europees Parlement verplicht financiële sector te investeren in duurzame samenleving

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op donderdag 18 april 2019, 3:33.

Europees Parlement verplicht financiële sector te investeren in duurzame samenleving

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft vandaag met grote meerderheid ingestemd voor een wetsvoorstel van Paul Tang (PvdA) die financiële instellingen verplicht tot meer duurzame investeringen.

‘De mannen en vrouwen van het grote geld moeten verantwoordelijkheid gaan dragen voor het effect dat hun beleggingen hebben op mens en planeet. Zo wordt de financiële sector deel van de oplossing, in plaats van het probleem´, zegt Europarlementariër Paul Tang.

De nieuwe regels verplichten financiële instituties als banken, pensioenfondsen en verzekeraars om maatschappelijke belangen mee te wegen in al hun investeringsbeslissingen. De nieuwe wet betekent ook meer transparantie op financiële producten en maakt het daarbij makkelijker voor investeerders om te investeren in duurzame projecten.

”Nog steeds investeren grote Europese beleggers in bedrijven die in verband gebracht worden met de vernietiging van oerbossen, geweld, betalingen aan rebellengroepen, landroof en corruptie. Deze nieuwe wet vraagt om meer transparantie en eist van investeerders dat ze zorgvuldig kijken naar de risico’s voor mens en milieu, zegt Paul Tang.

Het rapport werd aangenomen met 449 voor en 51 tegen.