Senator Duthler uit VVD-fractie Eerste Kamer gezet

vrijdag 26 april 2019, 14:42

DEN HAAG (PDC i) - Fractievoorzitter Annemarie Jorritsma i heeft Anne-Wil Duthler i laten weten dat zij uit de Eerste Kamerfractie i van de VVD i is gezet. Dit gebeurt naar aanleiding van de uitspraak in een rechtszaak die Duthler tegen Quote aanspande. De rechter vindt dat er genoeg feiten zijn om de aantijgingen van het blad te onderbouwen.

Duthler werd door Quote beschuldigd van belangenverstrengeling en spande daarop een rechtszaak aan tegen het blad. Duthler schreef eerder in een verklaring dat zij vond dat de insinuaties in het blad zeer beschadigend waren, zowel voor haar als persoon als voor de hele VVD i.

De VVD nam direct afstand van de uitspraken van Duthler. Naar aanleiding van de beschuldigen in Quote startte de VVD een eigen integriteitsonderzoek naar Duthler, zo kondigde Jorritsma in maart aan. Dit nog lopende onderzoek wordt nu stopgezet.

Update 29 april 2019

Inmiddels heeft Duthler haar VVD-partijlidmaatschap opgezegd. Zij zit nu als onafhankelijk lid in de Eerste Kamer totdat de nieuwe Kamer aantreedt.

Bron: NOS, De Telegraaf