Raad Buitenlandse Zaken (Defensie), 14 mei 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2019, 20:00.

Voornaamste resultaten

Sahel

De EU-Ministers van Buitenlandse Zaken en die van Defensie hebben van gedachten gewisseld over de Sahel met hun collega's van de G5-Sahellanden (Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger). Deze bijeenkomst bood de gelegenheid om te bevestigen dat de EU strategische belang hecht aan de Sahel en de G5-Sahellanden steunt bij hun inspanningen om meerdere uitdagingen het hoofd te bieden.

De EU-Ministers van Buitenlandse Zaken en die van Defensie hadden een ontmoeting met hun collega's uit de G5-Sahellanden.

Het was een bijzonder positief, diepgaand en openhartig debat. Wij hebben de aandacht gevestigd op de ondersteuning die wij kunnen bieden om het gezag van de staat te herstellen en voor basisdienstverlening te zorgen. De levensomstandigheden van de lokale bevolking hebben immers te lijden onder het ontbreken daarvan. Wij zijn overeengekomen dat wij moeten samenwerken inzake de hervorming van de veiligheidssector en bepaalde aspecten van het gedrag van de strijdkrachten, dat voorbeeldig moet zijn. Wij waren het erover eens dat er geen plaats mag zijn voor straffeloosheid.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De ministers bespraken met name hoe er moet worden opgetreden tegen de recente verslechtering van de veiligheidssituatie in de regio, onder meer de toenemende aanwezigheid van terroristische groeperingen, alsook de stijging van het geweld tussen verschillende gemeenschappen. Zij herhaalden vastbesloten te zijn om de inspanningen tegen jihadistische en andere terroristische groeperingen op te voeren en de stabiliteit te herstellen, onder meer door meer werk te maken van het operationaliseren van de gemeenschappelijke strijdkrachten van de G5-Sahel. Zij vermeldden ook de belangrijke rol van de MINUSMA voor het ondersteunen van de beveiligingsinspanningen in Mali en de regio. Ook werd erop gewezen dat de aanwezigheid van de staat moet worden versterkt op het hele Sahelgrondgebied, en dat het belangrijk is dat mensenrechtenschendingen worden aangepakt.

Conclusies van de Raad over de Sahel (persmededeling, 13/05/2019)

De Europese Unie en de Sahel - factsheet (EDEO)

PESCO

De Ministers van Defensie hebben gesproken over de PESCO na het eerste volledige jaar van uitvoering ervan. Zij evalueerden de geboekte vooruitgang, onder meer van de uitvoering van de 34 in dit kader overeengekomen projecten. Zij maakten de balans op van het lopende debat over de algemene voorwaarden waaronder derde landen kunnen worden uitgenodigd om deel te nemen aan afzonderlijke projecten, en herhaalden hun toezegging om deze werkzaamheden zo spoedig mogelijk tot een goed einde te brengen.

De Raad nam een aanbeveling aan met een beoordeling van de vorderingen die de deelnemende lidstaten hebben gemaakt met het vervullen van hun verbintenissen in het kader van de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO).

Raad evalueert voortgang in kader van PESCO na eerste jaar van uitvoering (persmededeling, 14 mei 2019)

Overzicht van de gezamenlijke PESCO-projecten (tabel)

Permanente gestructureerde samenwerking - factsheet (EDEO)

EU‑samenwerking inzake veiligheid en defensie (achtergrondinformatie)

PESCO-website

Samenwerking EU-NAVO

De Ministers van Defensie hebben met de adjunct-secretaris-generaal van de NAVO, Rose Gottemoeller, gedebatteerd over de samenwerking EU-NAVO. Centraal daarbij stond met name de vraag hoe hybride dreigingen moeten worden bestreden.

Samenwerking EU‑NAVO - factsheet (EDEO)

Bestuur van het Europees Defensieagentschap

Na de zitting van de Raad was er een vergadering van het bestuur van het Europees Defensieagentschap.

Resultaat van de vergadering van het EDA-bestuur, 14 mei 2019

In de marge daarvan ondertekenden 22 lidstaten een nieuw EDA-programma voor militaire mobiliteit:

22 lidstaten ondertekenen nieuw programma voor militaire mobiliteit (EDA-persbericht)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3688-1

Brussel

14 mei 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN