Raad Buitenlandse Zaken (Ontwikkeling), 16 mei 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 16 mei 2019, 17:30.

Voornaamste resultaten

Verklaring van Jayathma Wickramanayake, gezant voor jeugdzaken van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties

Jeugd en ontwikkeling

De EU-ministers bevoegd voor ontwikkeling spraken met Jayathma Wickramanayake, gezant voor jeugdzaken van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, over jongeren en ontwikkeling.

Voor de Europese Unie is investeren in de jeugd cruciaal. Zowel in Afrika als in het Middellandse Zeegebied geven wij jongeren een forum om zich te laten horen. Vandaag zijn wij uitvoerig ingegaan op het belang van generatiewissels, ook binnen politieke instellingen, en van het betrekken van jongeren bij de besluitvorming.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De gezant zette haar visie en prioriteiten voor het versterken van de betrokkenheid van jongeren uiteen. Zij wees erop dat men er niet voor mag terugdeinzen jongeren verantwoordelijkheid te geven en te empoweren met de juiste vaardigheden. Ook moeten zij toegang krijgen tot de instellingen, zodat zij hun stempel kunnen drukken op de beleidsvorming. De gezant schetste de sociale, economische en politieke barrières waarmee jongeren, met name meisjes, worden geconfronteerd. Zij deed 6 aanbevelingen: 1) beschouw de economische empowerment van jongeren als een snelweg naar sociale integratie en andere rechten, 2) focus op transnationale uitdagingen, 3) breng jongeren de waarde van multilateralisme bij, 4) betrek jongeren bij de politiek en zorg ervoor dat zij kunnen doorstromen naar bestuursfuncties, 5) maak voor de lange termijn financiële steun vrij voor jongeren, en 6) laat jongeren deelnemen aan beleidsvorming op horizontaal niveau.

De ministers erkenden dat jongeren en jongerenorganisaties essentiële maatschappelijke actoren zijn, en dat er meer moet worden gedaan om hun rol in het publieke leven te versterken en om hen als gelijkwaardige partners te beschouwen. Zij waren het erover eens dat alle ontwikkelingsmaatregelen prioritair gericht moeten zijn op de volgende generaties.

Voorts besloten zij dat jongeren meer betrokken moeten worden bij het uitstippelen, uitvoeren en evalueren van nationaal en lokaal beleid, en dat de belemmeringen voor hun maatschappelijke, economische, culturele en politieke inclusie moeten worden weggenomen. De ministers beloofden ook meer te doen tegen de specifieke belemmeringen waarmee jongeren, met name meisjes, geconfronteerd worden.

Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling

De ministers bespraken hoe het momentum voor de Agenda 2030 en de klimaatverandering in 2019 kan worden behouden, met het oog op het politiek forum op hoog niveau voor duurzame ontwikkeling (8-19 juli), de klimaattop (23 september) en de top over de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) (24-25 september).

De ministers stipten aan dat 2019 een uitgelezen kans biedt om verdere vorderingen te maken met de uitvoering van de Agenda 2030 in de richting van de SDG's. Zij wezen erop dat de EU dit moment moet aangrijpen om leiderschap te tonen en een gunstig klimaat voor initiatieven voor duurzame ontwikkeling te waarborgen.

De EU-ministers bevoegd voor ontwikkeling brachten in herinnering dat de Agenda 2030 en de Klimaatovereenkomst van Parijs hoekstenen zijn van de inzet van de EU binnen het mondiale ontwikkelingskader, en dat zij essentieel zijn voor de welvaart van de EU op lange termijn.

Conclusies van de Raad "Naar een steeds duurzamere Unie in 2030", 9 april 2019

Politiek forum op hoog niveau voor duurzame ontwikkeling

Top duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)

Sahel

De EU-ministers bevoegd voor ontwikkeling spraken over de Sahelregio, in aansluiting op de conclusies van de Raad die de ministers van Buitenlandse Zaken op 13 mei hebben aangenomen en op de bijeenkomst van de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken met hun tegenhangers van de G5-Sahellanden (Burkina Faso, Mali, Mauritanië, Niger en Tsjaad) op 14 mei.

Zij herhaalden dat de Sahel van strategisch belang is voor de EU, en dat de EU zich blijft inzetten voor de regio, vooral met humanitaire hulp en ontwikkelingshulp.

De ministers onderkenden het belang van een geïntegreerde aanpak, waarin politieke dialoog en veiligheidssamenwerking (onder meer met GVDB-operaties en directe steun aan de gemeenschappelijke strijdkrachten van de G5-Sahel) hand in hand gaan met ontwikkelingshulp. De EU-ministers bevoegd voor ontwikkeling bespraken hoe de verslechtering in de veiligheidssituatie kan worden aangepakt. Zij besloten dat een veelzijdige respons nodig is die evenzeer ingaat op sociaal-economische kwesties als op veiligheid.

Zij onderkenden de urgentie van het verstrekken van elementaire diensten aan de plaatselijke bevolking, van het aanpakken van de klimaatverandering, en van het herstel van de aanwezigheid van de staat.

De Europese Unie en de Sahel - factsheet (EDEO)

Sahel: EU voert veiligheidssteun op (3 mei 2019)

Conclusies van de Raad over de Sahel, 25 juni 2018

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3690

Brussel

16 mei 2019

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Indicatief programma

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN