Raad Buitenlandse Zaken (Handel), 27 mei 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 27 mei 2019, 15:30.

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken (Handel) op 27 mei 2019 in Brussel

WTO-hervorming en onderhandelingen

De legitimiteit en het functioneren van de WTO staan sterk ter discussie, maar ik verzeker iedereen dat we zonder de WTO nog veel verder van huis zijn. We moeten het WTO-stelsel grondig hervormen en op zoek gaan naar een tijdelijke oplossing voor de crisis bij de WTO-Beroeps­instantie, zodat de WTO ook in de 21e eeuw haar toegevoegde waarde behoudt.

Stefan‑Radu Oprea, Minister van het Bedrijfsleven, Handel en Ondernemer­schap van Roemenië

De Raad heeft gesproken over de hervorming van de WTO en WTO-onderhandelingen. De Commissie informeerde de ministers over haar jongste initiatieven voor een alomvattende modernisering van alle belangrijke taken van de WTO: regelgeving, toezicht en geschillen­beslechting.

Met betrekking tot de crisis van de Beroeps­instantie kwam de Raad overeen dat de EU samen met andere WTO-leden moet proberen om een tijdelijke oplossing te vinden die het bindende karakter en de twee niveaus van het WTO-geschillen­beslechtings­systeem intact houdt.

Ook nam de Raad onderhandelings­richt­snoeren aan die het EU-standpunt bepalen in de plurilaterale WTO-onderhan­delingen over elektronische handel, en tevens de leidraad vormen voor het optreden van de Commissie.

E-handel: Raad keurt aanvullend mandaat voor WTO-onderhandelingen goed (persmededeling, 27/05/2019)

Infographic - Handel EU-VS

De EU en de VS nemen 42% van de wereldhandel voor hun rekening. Zie volledige infographic

Handelsbetrekkingen EU-VS

De Raad is ingenomen met het besluit van de VS om de douanerechten voor ingevoerde auto's met 180 dagen uit te stellen, maar is het geheel oneens met de bewering dat de auto-uitvoer uit de EU een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Wij vertrouwen erop dat beide partijen een wederzijds voordelige en met de WTO-regels verenigbare oplossing kunnen vinden door het sluiten van een beperkte handels­overeenkomst inzake industriële goederen, op basis van de verklaring van juli 2018. De EU is bereid tot constructieve gesprekken hierover.

Stefan‑Radu Oprea, Minister van het Bedrijfsleven, Handel en Ondernemer­schap van Roemenië

De Raad werd door de Commissie ingelicht over de jongste ontwikkelingen in de handels­betrekkingen tussen de EU en de VS, met name over de werk­zaamheden van de uitvoerende werkgroep EU-VS, de lopende onderhan­delingen over conformiteits­beoordeling en de afschaffing van tarieven voor industriële goederen.

Ook reageerden de ministers op het recente besluit van de VS om de douane­rechten op ingevoerde auto's met 180 dagen uit te stellen, in afwachting van onderhan­delingen over een overeenkomst hierover.

In april 2019 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhan­delingen met de VS te openen over de afschaffing van douane­rechten op industriële goederen en over conformiteits­beoordeling, naar aanleiding van de gezamenlijke verklaring van president Trump en voorzitter Juncker van juli 2018.

Handel met VS: Raad geeft groen licht voor onderhandelingen over afschaffing douanerechten op industriegoederen en conformiteits­beoordeling (persmededeling, 15/04/2019)

Vrijhandels­overeenkomst en investerings­beschermings­overeenkomst EU-Vietnam

De Raad werd geïnformeerd dat de vrijhandels­overeenkomst en de investerings­beschermings­overeenkomst tussen de EU en Vietnam naar verwachting eind juni 2019 zullen worden goedgekeurd en ondertekend.

Andere agendapunten

Tijdens de lunch spraken de ministers over een aantal lopende handels­besprekingen, met name met de Mercosur, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Indonesië.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3695

Brussel

27 mei 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN