Besluit 2019/848 - Sluiting van de Internationale Overeenkomst van 2015 voor olijfolie en tafelolijven

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 27 mei 2019 gepubliceerd en is op 3 juni 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/848 van de Raad van 17 mei 2019 betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van de Internationale Overeenkomst van 2015 voor olijfolie en tafelolijven

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/848 of 17 May 2019 on the conclusion on behalf of the European Union of the International Agreement on Olive Oil and Table Olives, 2015
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/848
Origineel voorstel COM(2017)264 NLEN
Celex-nummer i 32019D0848

3.

Key dates

Document 17-05-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 27-05-2019; PB L 139 p. 1-3
Inwerkingtreding 03-06-2019; in werking datum publicatie +7 zie art 5
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

27.5.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 139/1

 

BESLUIT (EU) 2019/848 VAN DE RAAD

van 17 mei 2019

betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van de Internationale Overeenkomst van 2015 voor olijfolie en tafelolijven

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a), punt v), en artikel 218, lid 7,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring door het Europees Parlement,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 19 november 2013 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om namens de Unie onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van een nieuwe internationale overeenkomst inzake olijfolie en tafelolijven.

 

(2)

De tekst van de internationale overeenkomst van 2015 inzake olijfolie en tafelolijven ("de overeenkomst") is op 9 oktober 2015 vastgesteld door de vertegenwoordigers van 24 lidstaten van de Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling (Unctad) en van twee intergouvernementele organisaties, tijdens de Conferentie van de Verenigde Naties voor de onderhandelingen over een overeenkomst ter opvolging van de Internationale Overeenkomst van 2005 voor olijfolie en tafelolijven.

 

(3)

Overeenkomstig Besluit (EU) 2016/1892 van de Raad (1) is de overeenkomst op 28 november 2016 in de zetel van de Verenigde Naties te New York namens de Unie ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

 

(4)

De overeenkomst is op 1 januari 2017 voorlopig in werking getreden overeenkomstig artikel 31, lid 2, ervan.

 

(5)

De Ledenraad is het besluitvormingsorgaan van de Internationale Olijfolieraad en oefent alle bevoegdheden uit en vervult alle functies die nodig zijn om de doelstellingen van de overeenkomst te verwezenlijken. De Commissie dient te worden gemachtigd om de Unie in de Ledenraad te vertegenwoordigen.

 

(6)

Overeenkomstig artikel 19, lid 2, van de overeenkomst kan de Ledenraad de in de bijlagen B en C bij de overeenkomst opgenomen benamingen en definities van olijfolie, olie van perskoeken en tafelolijven wijzigen, en zo de overeenkomst wijzigen.

 

(7)

Om de aanneming van dergelijke wijzigingen van de overeenkomst door de Ledenraad te vergemakkelijken en om het ontbreken van een standpunt van de Unie te vermijden, moet de Commissie worden gemachtigd om dergelijke wijzigingsvoorstellen namens de Unie goed te keuren, onder specifieke materiële en procedurele voorwaarden.

 

(8)

Om over de expertise van de lidstaten te beschikken en ervoor te zorgen dat de goedkeuring door de Commissie van de voorstellen tot wijziging van bijlagen B en C bij de overeenkomst in overeenstemming is met de in dit besluit neergelegde voorwaarden, dient de Commissie die wijzigingsvoorstellen voldoende op voorhand bij de Raad in te dienen.

 

(9)

De conformiteit van de door de Commissie aan de Raad ingediende wijzigingsvoorstellen moet worden beoordeeld door het Comité van permanente vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten ("Coreper"). De Commissie dient die wijzigingsvoorstellen goed te keuren, tenzij aantal lidstaten dat overeenkomstig artikel 16, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) een blokkerende minderheid van de Raad vormt in Coreper tegen de wijzigingsvoorstellen bezwaar maakt.

 

(10)

Deze overeenkomst moet worden goedgekeurd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De Internationale Overeenkomst van 2015 voor olijfolie en tafelolijven wordt namens de Unie goedgekeurd (2).

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wijst de perso(o)n(en) aan die gemachtigd is (zijn) om namens de Unie de in artikel 28,...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.