Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer), 6 juni 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 6 juni 2019, 19:00.

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer) van 6 juni 2019 in Luxemburg.

De Raad is een voorlopig standpunt ("algemene oriëntatie") overeengekomen over een voorstel om de vervoerssector efficiënter te maken door een uniform rechtskader te creëren voor het gebruik en de overdracht van elektronische informatie over goederen­vervoer.

Eenvoudiger gebruik van digitale informatie voor goederenvervoer - Raad bepaalt standpunt (persmededeling, 6/6/2019)

Ik ben blij met het standpunt dat de Raad vandaag is overeengekomen inzake digitale informatie over goederen­vervoer: alle vervoerswijzen zullen daardoor efficiënter worden. We bespraken ook de aanzienlijke vooruitgang die binnen een krap tijdschema is geboekt bij verschillende andere voorstellen. Het grote aantal belangrijke akkoorden dat met het Parlement is bereikt, toont aan dat we resultaten boeken waar dat het meest nodig is.

Răzvan Cuc, Minister van Vervoer van Roemenië, voorzitter van de Raadszitting

De EU introduceert aerodynamische vrachtwagens en andere maatregelen in haar streven naar een schone planeet voor iedereen.

De Raad nam kennis van de voortgang bij een voorstel voor stroomlijning van vergunningsprocedures teneinde de voltooiing van het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN‑T) te bevorderen.

De Raad beoordeelde de vorderingen bij een voorstel voor duidelijke regelgeving voor de huurvoertuigenmarkt en voor minder beperkingen op het gebruik van huurvoertuigen in het internationaal vervoer.

De ministers bespraken de vooruitgang bij een voorstel tot herziening van de EU-regels voor tolheffing (eurovignet), dat zal gaan over kwesties als de financiering van weginfrastructuur, congestie en broeikasgas­uitstoot.

De Raad beoordeelde de vorderingen bij een ontwerpverordening ter herziening van de rechten van treinreizigers.

Onder het agendapunt "diversen" werden tal van andere onderwerpen behandeld, waaronder informatie van het voorzitterschap over het grote aantal dossiers waarvoor tijdens het Roemeense voorzitterschap een akkoord is bereikt met het Europees Parlement, zoals het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur, het Europees maritiem éénloketsysteem, opleiding van zeevarenden, schone en energie-efficiënte voertuigen, aerodynamische cabines en de Connecting Europe Facility. Het Roemeense voorzitterschap informeerde de ministers tevens over de stand van zaken bij het voorstel inzake de omschakeling tussen winter- en zomertijd. Tot slot presenteerde het aantredende Finse voorzitterschap zijn werkprogramma.

In de marge van de Raadszitting werd in een ministeriële bijeenkomst van het Oostelijk Partnerschap inzake vervoer gesproken over samenwerking rond verkeersveiligheid en infrastructuur. Tijdens de bijeenkomst keurden de ministers tevens een gezamenlijke verklaring goed over samenwerking rond regionaal vervoer binnen het Oostelijk Partnerschap, die werd opgesteld in de context van het 10-jarig bestaan van het partnerschap.

Gezamenlijke Verklaring Oostelijk Partnerschap - nauwere samenwerking op het gebied van vervoer Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3696

Luxemburg

6 juni 2019

Vooraf (documenten)

Informatie van het voorzitterschap over voorliggende wetgevingsvoorstellen Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Lijst van A‑punten, wetgevingsberaadslaging

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Stemuitslagen zitting