Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie), 7 juni 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 7 juni 2019, 17:30.

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie) van 7 juni 2019 in Luxemburg.

De Raad hield een oriënterend debat en nam conclusies aan over de toekomst van een sterk gedigitaliseerd Europa na 2020: "versterking van het digitale en economische concurrentie­vermogen in de hele Unie en van de digitale cohesie". Het debat en de conclusies bieden sturing voor verdere stappen in dit verband.

Digitaal beleid na 2020 - Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 07/06/2019)

Wij hebben vandaag een zeer positief debat gevoerd over de voornaamste prioriteiten en uitdagingen voor het digitale beleid van Europa, waaronder de digitale transformatie, en over hoe wij deze het best kunnen aanpakken. Wij zullen ons blijven inzetten om de EU in staat te stellen haar mondiale concurrentievermogen te vergroten. Daarvoor moeten wij onder andere innovatie stimuleren, sleuteltechnologieën ondersteunen, zorgen voor betere digitale vaardigheden, onze capaciteit op het gebied van cyberbeveiliging vergroten, en het aantal vrouwen in de sector doen toenemen. Een belangrijk aspect hiervan is de snelle invoering van kunstmatige intelligentie door alle ondernemingen, ook kleine. Ons toekomstig beleid moet ook gericht zijn op kwesties als digitale ongelijkheden, zodat niemand achterblijft.

Alexandru Petrescu, Roemeens Minister van Communicatie en de Informatiemaatschappij, en voorzitter van de Raad

De ministers bereikten een akkoord over het namens de EU op de Wereldradiocommunicatieconferentie 2019 (WRC-19) van de Internationale Unie voor Telecommunicatie (ITU) in te nemen standpunt.

De ministers namen nota van de vorderingen met een voorstel voor de actualisering van de privacyregels voor elektronische communicatie (e‑privacy).

Onder "Diversen" gaf het voorzitterschap de ministers een stand van zaken met betrekking tot lopende wetgevingsdossiers: het programma Digitaal Europa, en het Europees onderzoeks- en kenniscentrum voor cyberbeveiliging en het netwerk van coördinatiecentra. Het voorzitterschap was ook ingenomen met de aanneming, de dag ervoor, van de richtlijn inzake open data en overheidsinformatie.

Het voorzitterschap gaf een overzicht van zijn belangrijkste in Roemenië gehouden evenementen. De Tsjechische delegatie informeerde de ministers over de Conferentie van Praag over de beveiliging van 5G, en de EU-coördinator voor terrorismebestrijding verstrekte informatie over de juridische en de rechtshandhavingsaspecten van 5G. Het aantredende Finse voorzitterschap stelde tevens zijn werkprogramma voor.

Digitale eengemaakte markt (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3696-1

Luxemburg

7 juni 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Lijst van A‑punten, wetgevingsberaadslaging

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting